:

Női fagylaltmester készül a jövő évi világbajnokságra

Női fagylaltmester készül a jövő évi világbajnokságra

A Balaton Fagyija versenynek idén a gyenesdiási Bringatanya, Somogyi Fagylalt Műhely adta a helyszínét, amelynek fagylaltmestere, Somogyi Renáta ebben az évben nem indult a versengésen, de azt már korábban több alkalommal megnyerte. Sőt, épp a világbajnokságra készül jeges kreációival.

A Balatoni Turizmus Szövetség idén tizedik alkalommal hirdette meg a Balaton Fagyija versenyt, amelyre tizenkét Balaton környéki fagyizó tizennyolc kézműves fagylaltkölteménnyel nevezett be. A jubileumi versenyen rendhagyó módon nem road show-szerűen zsűriztek, hanem egy adott időpontra és helyszínre, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóba hívták a résztvevőket, akiknek kora reggeltől „élőben” kellett elkészíteniük a hideg finomságokat.

2023 győztes íze a homoktövises mangó sorbet lett, a balatonalmádi Amaretto Fagyizó képviseletében, Varga Tamás kreációja. Három különdíjat is kiosztottak, ezek is nagyon különleges fagyik lettek: a Bagaméri Fagyizó édes csalogány névre keresztelt, a Sissi Kézműves Fagylaltozó egyszerűen túrógombóc nevű, és a Vitorlás Fagyizó sajtos-tejfölös lángos fantázianéven futó fagylaltja egyaránt megér egy tó körüli kirándulást.

A Bringatanya fagylaltmestere, Somogyi Renáta szerint az idei megmérettetés is azt bizonyította, hogy a cukrászok fantáziájának nincs határa, mindig jelenhet meg egy új íz a pultban. Renáta – aki korábban Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmet, illetve világbajnoki különdíjat is szerzett – úgy véli, sok magyar kreáció európai szinten is megállja a helyét. A magyar és az európai megmérettetés elmondása szerint hasonló alapokra épül, a cél, hogy egy kiváló állaggal, ízkombinációval rendelkező fagylaltkreációt mutassanak be a versenyzők.

A hazai versenyen előny, ha valaki balatoni, minőségi alapanyagot is használ hozzávalóként – azaz a közelben termő, készülő borok, tejtermékek, csonthéjasok, fűszernövények, gyümölcsök által inspirálódik. A szakember úgy látja, minden kolléga élt is ezzel a lehetőséggel. A fagyimester örömmel fedezte fel a fagyi-kategóriában különlegesebb alapanyagokat, mint például a céklát, személyes kedvenceként pedig a győztes fagylalt bársonyosságát emelte ki, illetve a különdíjas túrógombóc ízkombinációját.

Renáta jelenleg a 2024-ben Riminiben rendezendő Fagylalt Világbajnokságra készül, így épp csokoládéfagylaltokkal kísérletezik, amelyekből néhány összeállítást biztosan a cukrászdájukban is meg lehet majd kóstolni a nyár folyamán.

„Már tíz éve is erős volt a mezőny, azóta pedig folyamatos szakmai fejlődést tapasztalhatunk – tekintett vissza a verseny történetére Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke. – A cukrászok komolyan készülnek erre a megmérettetésre, nem csupán az alapízekben gondolkodnak, próbálják úgy összerakni a gombócot, hogy az egyszerre nyújtson élményt az ízlelőbimbóknak, a szemnek és az elmének is. A versenykiírás fontos eleme, hogy a recept megosztható legyen, így a nyertes ízzel a régió más cukrászdáiban is találkozhatnak a vendégek.”

A mangó ugyan nem helyi, de a homoktövis egy bio minősítésű balatonújlaki ültetvényről érkezett az idei nyertes, a korábbi évek többszörös különdíjasa, Varga Tamás cukrászműhelyébe. „A mangó édessége a homoktövis savasságával-citrusosságával keveredve hozza azt az ízt, amit szerettem volna elérni” – magyarázta a választását Varga Tamás, aki régóta dolgozik a homoktövissel, és többféle gyümölccsel, például eperrel is házasította már. A mangóval való kombináció pár hete motoszkált a fejében, majd a verseny kiírása után kísérletezte ki a megfelelő arányokat, a krémességet, hogy egy szájban jól olvadó édességet kapjon.

Egyre többen keresik a laktóz-, és gluténmentes alapanyagokból készült fagyikat, pont emiatt a marcaliból érkező Mester Cukrászda és Étterem egy vegán málnafagylalttal nevezett. „Az egészségtudatosság mindenképp megjelenik a fagylaltok tekintetében is – véli Fekete Tamás. – A túl cukros vagy mesterséges adalékokkal teli fagylaltok egyre kevésbé eladhatóak, ezen a versenyen csak kézműves fagylaltok versenyezhetnek.”

A külföldi és a magyar turisták között ízlésbeli különbség nem fedezhető fel, ám a sztenderd ízeknek minden fagylaltos pultban ott a helyük továbbra is, de az olyan extremitásokra – mint például a csilis fagyi vagy a céklás málna – ugyancsak nyitottak a vásárlók. Érdemes a bevált ízek mellett mindenhol kipróbálni valami különlegest, hogy plusz élménnyel gazdagodjunk.

A magyar csapat harmadik helyezést ért el a 2023-as Fagylalt Európa-bajnokságon, és ezzel kvalifikálta magát a 2024 januárjában megrendezésre kerülő Fagylalt Világbajnokságra! A csapat tagjai: Somogyi Renáta, Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda), Gácsi Zoltán (Csokoládé Akadémia)

The post Női fagylaltmester készül a jövő évi világbajnokságra appeared first on BellaCafe.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés