:

Koszovói zavargások: mi történt, és mit lehet tudni a megsebesült magyar katonákról?

Több nemzet katonái sérültek meg hétfőn tömegoszlatás közben Koszovóban, amikor a helyi szerbek összecsaptak a rendőrökkel. A magyar sérülteket hazaszállítják.

Húsz magyar KFOR-katona sérült meg, többen közülük súlyosan, amikor összetűzés tört ki a tiltakozó szerbek és KFOR-katonák között Koszovóban.

A Magyar Honvédség NATO békefenntartó missziójában részt vevő magyar katonákat tömegoszlatási feladatokra vetették be. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn este arról írt Facebook-oldalán, hogy a sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta, a koszovói magyar nagykövet négy, ellátásra szoruló magyar katonát látogatott meg a kórházban.

Közülük egy honvédet kellett megműteni, egyikük állapota sem életveszélyes.

A honvedelem.hu pedig arról írt hétfő késő este, hogy elindult Kecskemétről Koszovóba a honvédség kifejezetten egészségügyi ellátásra kialakított Airbus A319-es repülőgépe. A fedélzeten tartózkodó katonaorvosokkal tartott Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is.

A NATO eközben határozottan elítélte a KFOR-osok elleni, ki nem provokált támadásokat, párbeszédre és az erőszak befejezésére szólított fel.

Több ebből „Csokrokkal kívántak sok sikert a helyiek. Aki itt helytáll, az bárhol helytáll” – a népszerű magyar márka Hollandiában próbált szerencsét, volt mit megtanulniuk Rájuk szóltak, hogy menjenek be vizsgázni, helyette Orbán Ráhel várta őket a Tiborcz-csoport gyakornoki programjával

Előzmények

A koszovói szerbek tiltakozása múlt hét pénteken kezdődött. Zvecan, Leposavic és Zubin Potok települések újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei hivatalba léptek volna. A helyi szerbek azonban nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe a polgármestereket. Így tiltakoztak az ellen, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék.

Ezt megelőzően április 23-án négy észak-koszovói településen tartottak előrehozott polgármester-választást. A települések vezetői még tavaly novemberben mondtak le egy szerb-koszovói konfliktus miatt. A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választást.

A részvételi arány 3,5 százalékos volt, a szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezetik majd.

Sem a helyi szerbek, sem Belgrád nem tartja elfogadhatónak, hogy az alacsony részvétel és a szerbek bojkottja mellett zajlott választást Koszovó és a nemzetközi közösség is legitimnek tartja.

Borítókép: Rohamrendőrök őrt állnak a polgármesteri hivatal épületénél az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

The post Koszovói zavargások: mi történt, és mit lehet tudni a megsebesült magyar katonákról? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés