:

Fontos változások jönnek: kiderült, kötelező marad-e az energetikai tanúsítvány

Sok új változás jön, idén az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer teljesen megújul.

Novemberben teljesen megújul az épületek energiahatékonyságát értékelő rendszer és új energetikai tanúsítványok jönnek.

Továbbra is kötelező marad az energetikai tanúsítvány beszerzése az ingatlanok eladásához és bérbeadásához,

de annak számát és átvételét már nem kell szerepeltetni a szerződésekben – derül ki a Bank360 csoporthoz tartozó Ingatlannet Forbes.hu-hoz eljuttatott közleményéből.

Az új szabályok szerint az ingatlan eladójának vagy bérbeadójának a szerződés megkötésének napjáig be kell mutatnia az energetikai tanúsítványt vagy annak másolatát a leendő vevőnek vagy bérlőnek, és legkésőbb a birtokbaadás napjáig át kell adnia a tanúsítványt vagy annak másolatát a vevőnek vagy a bérlőnek. Ezt azonban nem kell kötelezően szerződésbe foglalni, ahogyan a tanúsítvány kódjának sem kell szerepelni a szerződésben. Új építésű ingatlanoknál az energetikai tanúsítványt az építtetőnek kell elkészíttetni a használatbavételi kérelem benyújtása előtt.

A kormányrendelet szerint változatlanul tanúsítani kell – ha még nem rendelkezik energetikai tanúsítvánnyal – az épület energetikai jellemzőit a következő esetekben:

új épület építése,meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység (lakás) eladása vagy bérbeadás,500 négyzetméternél nagyobb hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén. Több ebből Fontos változások jönnek: kiderült, kötelező marad-e az energetikai tanúsítvány Mit mondott Putyin és Zelenszkij az újraválasztott Erdogannak?

Megújul az energetikai besorolási rendszer

Az új energetikai besorolási rendszerben az épületeket és lakásokat az összesített energetikai minőségük és a szén-dioxid-kibocsátásuk alapján sorolják hatékonysági osztályokba. Az épület energetikai minőségét az „összesített energetikai jellemzőjének” az új épületek létesítésére vonatkozó (közel nulla energiaigény) követelményérték százalékos arányában kell meghatározni.

A rendelet 12 energiahatékonysági kategóriát állapít meg, ezeket betűvel jelölik, az I-től az A+++-ig. A közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményt vélhetően a B-től felfelé teljesíthetik az épületek. Minél jobb az ingatlan energetikai besorolása, annál kisebb energia szükséges a fenntartásához, így olcsóbb lehet a fenntartása.

Az új tanúsítvány a korábbi 10 helyett 5 évig lesz érvényes.

A követelményérték változása miatt új energetikai besorolást kell kérni azoknak, akik novembertől eladják vagy bérbe adják az ingatlanukat, annak ellenére, hogy még hatályos lenne a régi energiatanúsítványuk.

A rendeletek 2023. november 1-jén lépnek hatályba.

Az új épületenergetikai követelményeket az október 31-ét követően bejelentett építésre, illetve kérelmezett engedélyű építési tevékenységre kell alkalmazni.

The post Fontos változások jönnek: kiderült, kötelező marad-e az energetikai tanúsítvány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés