:
Breaking News

Fontos határidő jön: ez történik, ha nem lép időben a cégvezető

Május 31-éig, azaz holnapig lehet beadni a vállalkozások idei pénzügyi beszámolóját. Ez történik, ha elmulasztjuk a határidőt.

Bírság, felszámolás és eltiltás is járhat, ha nem adja be május 31-éig a beszámolóját a vállalkozás – tudatta az ICT Európa Finance Zrt. a Forbes.hu-hoz eljuttatott sajtóközleményében. Minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozás köteles az üzleti év mérleg-fordulónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig közzétenni az éves pénzügyi beszámolóját és az adózott eredmény felhasználásáról szóló határozatot. Az ICT Európa Finance Zrt. összeszedte, mi történik akkor, ha valaki elmulasztja ezt megtenni.

Harmincnapos határidő

Az állami adó- és vámhatóság a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség elmulasztása esetén harmincnapos határidővel felszólítja az adózót a kötelezettség teljesítésére. Ha ezt az adózó a a határidőn belül nem teljesíti, akkor az állami adó- és vámhatóság

harmincnapos határidő tűzésével kettőszázezer forint mulasztási bírság kiszabása mellett ismételten felhívja az adózót a kötelezettség teljesítésére.

Ha az adózó a beszámolót ismét nem nyújta be a határidőn belül, az állami adó- és vámhatóság az adózó adószámát hivatalból törli. Erről a cégbíróságot elektronikus úton haladéktalanul értesíti és

kezdeményezi a cég megszűntnek nyilvánítását.

Csődtörvény

A cégbíróság 15 munkanap alatt intézkedik a cég törléséről, azaz megkezdődik a vállalkozás kényszer-végelszámolása. A kényszer-végelszámolás folyamata vissza nem fordítható. A felszámolók névjegyzékéből kiválasztott végelszámoló tevékenysége

minden esetben a vállalkozás megszüntetéséhez vezet.

Végső esetben tehát a mulasztástól számított kb. 4-6 hónapon belül a cég törléséhez vezethet a beszámoló közzétételének elmulasztása.

A vállalkozás megszűntetésén túl a Csődtörvényben megfogalmazott következményekkel is számolni kell. A Csődtörvény szerint ugyanis a hitelezői érdekek sérelmét kell vélelmezni abban az esetben, ha a felszámolás kezdő időpontja előtt a vezető tisztségviselő nem gondoskodott a vállalkozás pénzügyi beszámolójának közzétételéről.
Ekkor a mulasztó tisztségviselőnek kell bizonyítania, hogy a felszámolással fenyegető helyzet bekövetkezését követően a hitelezők érdekeinek megfelelően látta el ügyvezetési feladatait.

Ha ezt nem tudja bizonyítani, akár a hitelezők ki nem elégített követeléseinek a megtérítésére is kötelezhető.

Több ebből Fontos határidő jön: ez történik, ha nem lép időben a cégvezető Itt a jövő évi tervezet: ez lehet az extraprofitadók és a nyugdíjak sorsa

Akár büntetőeljárásra is sor kerülhet

Az a vezető tisztségviselő, aki nem teljesíti fizetési kötelezettségét, öt évig nem tölthet be más társaságnál vezető tisztséget. A beszámoló közzététele elmulasztásának büntetőjogi következményei is lehetnek. A Büntető Törvénykönyv szerint az, aki a jogszabályokban foglalt beszámoló készítési kötelezettségét megszegi, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Végeredményként a beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség elmulasztása nemcsak a cég gazdasági tevékenységének ellehetetlenítését okozhatja. Akár a vezető tisztségviselő személyes felelősségének megállapításához, hasonló tisztségtől való eltiltásához, szélsőséges esetben büntető eljárás alá vonásához is vezethet.

The post Fontos határidő jön: ez történik, ha nem lép időben a cégvezető appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés