:

Milyen válság? Húszmilliárddal többet mekiztünk tavaly itthon, mint előtte

Milyen válság? Húszmilliárddal többet mekiztünk tavaly itthon, mint előtte

Igencsak jó forgalommal zárta 2022-t a hazai McDonald’sot üzemeltető cég, de a profiton meglátszik a recesszió.

Az, aminek hangzik: hírek milliárdos üzletekről, milliárdos cégekről és úgy általában Magyarország milliárdosairól Bánáti Anna tálalásában.

Felkerültek az Igazságügyi Minisztérium honlapjára a hazai McDonald’sokat üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. legfrissebb, azaz tavalyi üzleti eredményei. A leadott beszámolók alapján jól látszik, hogy 2022-ben a válság ellenére (vagy éppen amiatt) igencsak belehúztunk a mekizésbe: az előző évi 51,4 milliárd forintos árbevételt 43 százalékkal – jóval az infláció felett – növelte a cég 73,6 milliárdra.

Az árbevétel nagy része (65 milliárd forint) a vendéglátásból származik. 2021-ben ugyanez az összeg 43,5 milliárd volt, azaz

több mint 20 milliárddal többet költöttünk 2022-ben a Mekiben, mint a covidjárvány által még félig-meddig érintett 2021-ben.

A franchise és royalty díjból származó bevétel is jelentős, 2022-ben 8,6 milliárd forint volt, több mint 0,7 milliárddal több, mint egy évvel korábban.

Emellett

Jelentősen nőtt a cég tulajdonában lévő ingatlanok értéke, 13,1-ről 24,2 milliárd forintra.Az EBITDA-mutatója viszont egymilliárddal csökkent, 7,8 milliárd forintra az előző évi 8,8-ról.Az adózott eredmény szintén elmaradt a 2021-estől, 6,8 milliárd forintról 5,6 milliárdra esett vissza.Osztalékot a tulajdonos Leones QSR Vagyonkezelő és Tanácsadó Kft. nem vett fel idén sem.A cég továbbra is 33 milliárd forintnyi hosszú lejáratú kötelezettséggel rendelkezik, egy az egyben a 2020. szeptemberi kötvénykibocsátásból.

Több fizikai dolgozó, kevesebb részmunkaidős

Érdekesség még a most leadott beszámolókból, hogy a McDonald’sokban jelentősen növelték a fizikai dolgozók számát, 1754-ről 2251-re. A szellemi dolgozóké viszont mindössze egy fővel nőtt (419-ről 420-ra). Szintén változás, hogy elkezdtek megválni a részmunkaidőben dolgozóktól, az összes foglalkoztatottból (2671) 2022-ben 596-an dolgoztak félállásban – tavaly ugyanez a szám még 825 volt.

A Progress Étteremhálózat Kft. tulajdonosa a Scheer Sándor érdekeltségébe tartozó Leones QSR Kft. A milliárdos (akinek sárvári szállodaprojektjébe nemrég egy Tiborcz-közeli magántőkealap szállt be) még 2019-ben vásárolta meg a magyar McDonald’s-hálózatot. Scheer Sándor a Market Építő Zrt. alapítója és társtulajdonosa Garancsi István mellett. Az ország egyik utolsó történelmi szőlőhegyén is építkező milliárdos vagyonát a legutóbbi milliárdoslistánkon 97,2 milliárd forintra becsültük

The post Milyen válság? Húszmilliárddal többet mekiztünk tavaly itthon, mint előtte appeared first on Forbes.hu.