:

Célkeresztben a védőnők: akár kamerafelvétel is készülhet róluk?

Július 1-től az állam átveszi a védőnői ellátást, ami már most hiányosan működik. Ha pedig sokan nem egyeznek bele az új feltételekbe, akár tovább gyengülhet az ellátórendszer.

Teljes irányítást szerezhet a védőnők számítógépei felett az állam, és a családtagjaik személyes adatait is összegyűjthetik – írja a Népszava.

Július 1-jétől a védőnői ellátás már nem az önkormányzatokhoz, hanem közvetlenül az államhoz tartozik. A védőnőknek az átálláshoz egy olyan nyilatkozatot is alá kellett írniuk, amiben beleegyeztek, hogy a munkavégzésre használt helyiségekben kamerafelvétel készülhet róluk. Ezen túl az autóik és a számítógépeik adatait is bekérték, valamint a gyerekeik, házastársuk összes azonosító adatát, például a lakóhelyüket.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a lapnak azt mondta, nem fogják bekamerázni a védőnői szobákat, és nem követik nyomon a védőnők autóit, telefonjait.

A Magyar Önkormányzatok Szövetségének társelnöke, Eszes Béla szerint volt olyan védőnő, aki nem adta hozzájárulását az adatlapon kértekhez. „Nagyon nagy a bizonytalanság a védőnők körében, és azoknak a családoknak a körében is, akikkel kapcsolatban vannak. Egyelőre azt sem tudni, hogy ott, ahol egy helyiségben dolgozik a háziorvos és a védőnő, ki fizeti a közös használatú helyiségek után a rezsit, takarítást” – mondta a lapnak Eszes. A kiterjedt adatszolgáltatási kötelezettség mellett a védőnőknek fel kell adniuk a vállalkozói státuszukat is július 1-től.

Jelenleg minden tizedik védőnői állás betöltetlen Magyarországon.

The post Célkeresztben a védőnők: akár kamerafelvétel is készülhet róluk? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés