:
Breaking News

Paks II.: Már az oroszok is fizetnek nekünk 

Paks II.: Már az oroszok is fizetnek nekünk 

Dőlnek a milliárdok a paksi atomerőmű bővítésébe, de egyelőre nem látszik az eredménye.

Úgy tűnik, komoly elmaradással döcög a Paks II.-projekt a tervezetthez képest. A pénzen mindenesetre nem múlik az építkezés: a befektetett eszközök bő 51 milliárd forinttal, 290 milliárdra nőttek 2022-ben – írja a 24.hu. Tavaly 28,1 milliárd forintot fektetett a magyar állam a Paks II Zrt.-be, ezzel 179 milliárdra hízott a jegyzett tőke.

A pénzügyi beszámolóban nem nevezik meg, pontosan mire vonatkozik a kötbér, milyen kivitelezési munkával csúsztak meg az orosz kivitelezők. Az viszont kiderül, hogy 24 milliárd 135 millió forintról van szó.

Paks II valószínűleg holt teher lesz, de folytatni kell – interjú Magyarország energiastratégiájáról

A Paks II Zrt. által kimutatott, 1,3 milliárd forint veszteség kisebb, mint az előző években megszokott 3 milliárd forint feletti mínusz. Ez a javulás azonban a pénzügyi műveleteknek köszönhető, amik csaknem 3,5 milliárddal javították az eredményt. A pénzintézeteknél lekötött bankbetétek után járó kamatokról is kozmetikáztak a számokon, és a forgóeszközök között kimutatott diszkont értékpapír kamatai is szépítették a mérleget.

A Paks II. azt írta, az orosz-ukrán háború nem befolyásolja a vállalkozás tevékenységét és fizetőképességét. A beszámoló szerint a pénzügyi helyzetük stabil, mert a működéshez szükséges forrást a magyar központi költségvetésből kapják tőkeemelés útján.

The post Paks II.: Már az oroszok is fizetnek nekünk  appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés