:

Annyi profitot termelt tavaly a Tiborcz-féle BDPST, mint előtte hat év alatt

Mivel a BDPST Zrt. jövedelmének nagy része pénzügyi műveletekből származik, adót sem kell fizetni utána. A cégnél mindössze 14 ember dolgozik.

Meredeken emelkedett a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Zrt. nyeresége tavaly. A vagyonkezelő 21,6 milliárd forint nyereséget termelt, ami megközelíti a vállalat történetének teljes korábbi profitját – írja a G7. Ez magyar viszonylatban rengeteg pénznek számít, 2021-ben egész Magyarországon legfeljebb néhány tucat cég volt, amely ennél magasabb nyereséget termelt. A BDPST ráadásul mindezt 14 alkalmazottal érte el.

A 2015-ben alapított BDPST hivatalosan saját tulajdonú ingatlanok adásvételével foglalkozik. A vállalat vagyonának azonban csak töredéke van ingatlanokban, főleg más cégeket, illetve pénzügyi eszközöket birtokol, és bevételének nagy része is ezekből származik. A cég jövedelmének nagy része különböző pénzügyi műveletekből származik. A bevételi struktúra miatt a vállalat nyeresége után egy fillér adót sem fizetett, nagyrészt azért, mert a BDPST-nek osztalékot fizető vállalatok korábban már megtették ezt.

Tiborcz István több mint kétmilliárd forint osztalékot vett ki a vagyonkezelőből tavaly. A cég nettó eszközértéke azonban a 40 milliárd forintot is meghaladja. A cég az előző hat évben összesen 45 milliárd forint nyereséget termelt.

The post Annyi profitot termelt tavaly a Tiborcz-féle BDPST, mint előtte hat év alatt appeared first on Forbes.hu.