:

Ami a magyar söriparban történt, az mind itt történt – a Dreher-sztori

Ami a magyar söriparban történt, az mind itt történt – a Dreher-sztori

Ha lett volna Forbes-milliárdoslista egy évszázaddal ezelőtt, a Dreher család egészen biztosan ott lett volna a top háromban. A sördinasztia története több évszázadra nyúlik vissza, a mindig fiatalon élre kerülő Dreherek egy startupper bátorságával és egy multis CEO következetességével építgették a legendás birodalmat.

„Egy éve kezdtem el írni a könyvet. Már tartott az orosz–ukrán háború, épp véget ért a covid, minden vállalatvezető tanácstalanul néz körbe, amiért nem érti a világot. Összedőltek az ellátási láncok, jött az infláció, a HR-problémák, a fogyasztók pénze elfogyott… Amikor mindenki épp azt gondolja, hogy eljött az Armageddon, belefutottam egy olyan családtörténetbe, amelyik nem egy válságot túlélt már. A napóleoni háborúkat, a kolerát, a 19. század forradalmait, a krími háborút, gazdasági válságot, világháborúkat… és végül az államosítás állította meg őket.”

Iglódi Csaba újságíróként kezdte, az utóbbi években személyes vezetői tanácsadással foglalkozik, tavaly pedig úgy döntött, megírja élete első könyvét, méghozzá a Dreher családról. A regény alapját a sörfőző dinasztia négy generációjának kulcsfigurái ihlették, de nem derül ki, hogy mi az, ami a valóságban is megtörtént. Csaba hagyta, hogy a szereplői vezessék a tollát, de a Dreherek másfél évszázados története a fikciós elemek nélkül is meglehetősen izgalmas.

„A 30-as években a Dreher Jenő volt az ország egyik leggazdagabb embere. A ti listátokon is biztosan ott lett volna az első háromban. 1949-ben aztán nincstelenül halt meg.

Megvan a történetükben az a bizonyos közép-európai balsors.”

Az első Dreher: csaposból vállalkozó

Dreher Antal 1854-ben vetette meg a lábát Kőbányán, de a cég története már jóval hamarabb elkezdődött. A két világháború között a Dreher család sörgyárainak több mint hetvenszázalékos piaci részesedése volt, a vállalkozás aranykorában csaknem nyolcezer embert foglalkoztattak az egykor még kőbányákat rejtő vidéken. Nem csoda, hogy Török Róbert, a Söripari Emléktár Dreher Sörmúzeumának főmuzeológusa így foglalja össze az egyórás tárlatvezetést:

„Ami a magyar söriparban történt, az mind itt történt.”

Bár a márkáról sokaknak a sörkirályként is emlegetett idősebb Dreher Antal juthat elsőre az eszébe, a dinasztiát nem ő, hanem még apja, Franz Anton alapította. Vendéglőscsaládba született a baden-württembergi Pfullendorfban, a család falusi főzdéjében tanulta ki a sörfőzést. De ennél többre vágyott. El is indult, de nem nyugatra, hanem az akkori hagyományoknak megfelelően keletre. Egy ideig csapos volt, míg az 1760-as években sikerült kibérelnie a Bécs mellett lévő klein-schwechati sörfőzdét, amit még jóval korábban, 1632-ben hoztak létre. A sörfőző kezdeti szárnypróbálgatásaiból végül egy cég is kinőtt, miután 1796-ban megvásárolta a kisvárosi sörházat. A tőkét a sörfőzés első éveiből, illetve felesége hozományából teremtette elő.

Folytatás a júniusi magazinban!

Miért pont Kőbányát választották a Dreherek? Hogyan jött létre az ottani gyár? Milyen innovációkkal lettek piacvezetők, és hogyan élték túl a beeső kereslet éveit? A teljes Dreher-sztorit a júniusi Forbesban találod!

The post Ami a magyar söriparban történt, az mind itt történt – a Dreher-sztori appeared first on Forbes.hu.