:

Mi az a bővíthető router és miért érdemes ilyen eszközre váltani?

Mi az a bővíthető router és miért érdemes ilyen eszközre váltani?

Egy olyan korban élünk, mikor rengeteg eszköz csatlakozik a vezeték nélküli hálózatra, akár már otthon is: okostelefonok, laptopok, asztali gépek, táblagépek, játékkonzolok, okostévék, robotporszívók és mindenféle más okoseszközök. Ezeket kiszolgálni nem kis feladat, főleg akkor, ha nagyobb területű, vagy éppen több szintes házban lakunk. És ma már az sem számít kifejezetten nagy igénynek, hogy a teraszon, a kertben vagy akár a pincében is legyen internetünk.

Az olcsó megoldásnak ára van

Egy ötven négyzetméternél nagyobb, falakkal felosztott és extra szinteket is magába foglaló otthont egy hagyományos (pl. a netkapcsolatot biztosító szolgáltatótól kapott) eszköz már nem feltétlenül képes kiszolgálni, főleg nem úgy, hogy mindenhol stabil legyen a kapcsolat. Egyáltalán nem jó dolog, ha a gyerek emeleti szobájában már visszaesik a streamelt sorozat felbontása vagy megbicsaklik a mobiljáték a mobilon a nem megfelelő sebességet biztosító, gyenge jel miatt.

Fotó / ASUS

Persze vannak mindenféle praktikák, amik ezt a problémát igyekeznek orvosolni, például az olcsó jelerősítők és jeltovábbítók használata. Bár ezek az eszközök képesek valamelyest javítani a helyzeten, egyáltalán nem számítanak igazán jó megoldásnak, több szempontból sem.

A csatlakozott eszköz számára nincs átjárás a router és a jelerősítésre használt eszköz között, egészen addig csatlakozik valamelyikhez, amíg teljesen el nem veszti a jelet, és csak ezt követően csatlakozik a másikhoz. Ez internetalapú hívások esetén, streamelt zenehallgatásnál vagy videólejátszásnál a vonal bontását és az éppen fogyasztott tartalom megakadását/leállását jelentheti. Az átjárhatóság hiánya emellett azt is jelenti, hogy az eszközünk sokszor még akkor is a gyengébb jelet biztosító forráshoz csatlakozik, ha amúgy elérhető a másik, gyorsabb és stabilabb hálózatot nyújtó megoldás. Hiába teszünk például jelerősítőt az emeletre, felérve a telefonunk továbbra is a gyengébb jelet biztosító routerhez fog csatlakozni, egészen addig, amíg manuálisan nem váltunk, vagy meg nem szakad az adott jel. Nem szabad továbbá elfeledni azt sem, hogy a router és a jeltovábbító valójában nem kommunikál egymással, ha bármilyen változtatást (legyen az például valamilyen korlátozás, vagy szülői felügyelet) végrehajtunk az alap eszközön, az nem lesz automatikusan érvényes a jelerősítőre vagy a jeltovábbítóra.

Ezért jó megoldás a bővíthető router

A fenti problémák manapság ugyanakkor már könnyedén kiküszöbölhetők, méghozzá bővíthető routerek használatával, amiknek hála egyetlen úgynevezett mesh vezeték nélküli hálózat elégít ki minden igényt az otthonunkban. Az ilyen eszközöknél, amennyiben a hálózatot bővíteni kell, elég egy újabb kompatibilis routert hozzáadni a meglévőhöz, így növeljük a lefedett területet, viszont nem hozunk létre egy újabb hálózatot, így az eszközünknek nem is kell le- majd újra felcsatlakozni. Bárhová is menjünk az otthonunkon belül, ugyanarra a stabil wifire csatlakozunk, amit több eszköz biztosít.

Fotó / ASUS

Egy ilyen rendszer előnye továbbá, hogy az összekötött routerek folyamatosan kommunikálnak egymással, és együttműködve eldöntik, melyik adja a legjobb jelet az egyes csatlakoztatott eszközöknek, és problémamentesen átadják egymásnak a kapcsolatot anélkül, hogy a felhasználó (vagy maga az eszköz) bármit érzékelne. Ennek hála a házban sétálva zavartalan a telefonálás, a videónézés vagy éppen a felhőből streamelt zenehallgatás is.

Pontosan ezt nyújtják az Asus bővíthető routerei is, amik AiMesh technológiát használva teszik lehetővé, hogy a kompatibilis eszközök összekötésével a teljes otthonunkat lefedő mesh WiFi hálózatot hozhassunk létre. Egy ilyen rendszernél ráadásul nem csak a zökkenőmentes átjárhatóság az előny, de az is, hogy az összes eszköz könnyedén vezérelhető egy mobilalkalmazásból, ahol az elvégzett beállítások érvényesek minden csatlakoztatott eszközre, legyen szó akár szülői felügyeletről, adott eszközökre optimalizált sebességről vagy akár a részletes biztonsági vagy VPN beállításokról.

Fotó / ASUS

Az Asus 2017 óta van jelen a bővíthető routerek piacán, és mára minden igényt kielégítő kínálattal rendelkeznek, legyen szó otthoni vagy éppen üzleti felhasználásról, és vannak olyan eszközeik is, amiket kifejezetten a videójátékosok által támasztott követelményeket figyelembe véve terveztek.

A RT-AX53U modell napjaink igényeinek megfelelően már tudja a Wi-Fi 6 (802.11ax) szabványt, és akár egy 3G-s vagy 4G-s mobilnetes eszköz jele is megosztható vele, miután azt csatlakoztattuk az USB-porton keresztül. Az RT-AX58U V2 szintén Wi-Fi 6 kompatibilis, és az átlagnál jóval gyorsabb kapcsolatot biztosít: 574 Mbps-t a 2,4 GHz-es sávon és 2402 Mbps-t az 5 GHz-esen. Vagy ott a RT-AX59U, ami az elegáns külsejének hála bármilyen környezetben elhelyezhető. Összesítve 4200 Mbps-os sebességet biztosít, ráadásul a négymagos processzorának köszönhetően rengeteg eszközt tud egyidejűleg kezelni. Így nemcsak egy irodát, de – egy mesh rendszerben több egységet összekötve – még egy jelentős méretű, nagy forgalmú üzletet is gond nélkül képes kiszolgálni.

Pörgesd fel otthoni interneted

Válassz az ASUS bővíthető routerei közül, és élvezd a holtterek nélküli netezést! Frissítsd fel otthoni hálózatodat, válogass az ASUS kínálatából!

The post Mi az a bővíthető router és miért érdemes ilyen eszközre váltani? first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés