:

800 milliárdos adóssághegy, 10 számjegyű veszteség: ezek a NER-közeli 4iG számai a Vodafone felvásárlása után

Mozgalmas negyedévet zárt a Jászai Gellért-féle 4iG, tíz számjegyű veszteséget halmoztak fel.

Megjelent a 4iG első negyedéves gyorsjelentése a Budapesti Értéktőzsde oldalán. A januárban lezárult Vodafone-akvizíció az eredményeiken is meglátszik:

a társaság adózás utáni eredménye -1,17 milliárd forint volt, a teljes adósságállománya pedig 892,563 millió forintra rúg.

Íme a számaik:

A cégcsoport konszolidált árbevétele 115,17 milliárd forint, az EBITDA-ja 36,27 milliárd forint.A 4iG pénzeszközeinek állománya a negyedév végén 31,4 milliárd forintot tett ki.A nettó árbevétel 87,4 százaléka a telekommunikációs, míg 12,6 százaléka az informatikai divízió tevékenységéből származott.

Az első negyedéves gyorsjelentésben azt írja a cégcsoport, hogy a negatív adózott eredményét döntően az előző időszaki akvizíciókhoz kapcsolódóan elszámolt, pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírások és
egyéb tételek, illetve halasztott adófizetés okozta.

Mindeközben külföldön is tovább növekedett a 4iG, ezúttal Albániában.

Azt írják, az ALBtelecom és a One Telecommunications egyesülésével 2023. január 1-én létrejött a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb távközlési vállalata, a ONE Albania.

Több ebből Orosz és kínai pénzek: tovább titkolózik a nagy állami üzletekről a kormány Brutális főnökfizetések – így fizet a Mol és Mészáros, ennyit kapott Csányi és a Vodafone-tulaj vezére

Nagyobbat haraptak a Vodafone-ból

Ahogy korábban megírtuk, a 4iG továbbnövelte a részesedését a frissen felvásárolt Vodafone-ban. A korábbi felállás szerint 51 százalék volt a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó tőzsdei cégé, míg 49 százalékkal kisebbségi tulajdonos volt az állam.

A részvénycserével pénzmozgás nélkül lett 70,5 százalékos részesedése a 4iG-leány Antenna Hungáriának a magyar Vodafone-ban.

Ez azt jelenti, hogy a Jászai többségi érdekeltségébe tartozó 4iG növelte részesedését a Vodafone-ban. Az Antenna Hungária egykor állami cég volt, ma már a 4iG a fő tulajdonosa 76,78 százalékkal, a maradék továbbra is állami kézben van. Mivel az állam érdekelt az Antenna Hungáriában, a végső tulajdonosokat tekintve most így néz ki a felállás:

4iG: 54,83% (a részvénycsere előtt: 39,15%)Magyar állam: 45,17% (részvénycsere előtt: 60,85%)

A márciusban bejelentett tulajdonosi változásoknak megfelelően a Vodafone Magyarország igazgatósága hét főre bővül, amibe a tulajdonosi arányoknak megfelelően a 4iG csoport öt főt delegálhat.

The post 800 milliárdos adóssághegy, 10 számjegyű veszteség: ezek a NER-közeli 4iG számai a Vodafone felvásárlása után appeared first on Forbes.hu.