:

A migréneseknek különösen fájdalmas az éghajlatváltozás

A migréneseknek különösen fájdalmas az éghajlatváltozás

Ahogy a Föld melegszik és az éghajlati válság egyre egyértelműbben megmutatkozik, a migréneseknek erősebb rohamokra kell felkészülniük. De nemcsak a migrén, hanem más neurológiai betegségek – demencia, szklerózis multiplex és a Parkinson-kór – tünetei is erősödnek. A stroke előfordulása is gyakoribbá válhat, hívja fel a figyelmet több neurológiai kutatás.

A migrén már manapság is jelentősen megnehezíti sokak életét. 2018-ban a betegek 4,4 százalékánál fordult elő – szakember által megállapított – krónikus migrén a KSH adatai alapján. Ugyanez az arány Amerikában 14 százalék.

Ezek a számok a jövőben minden bizonnyal növekedni fognak. Több nemzetközi vizsgálat is arra a megállapításra jutott, hogy a klímaváltozás negatív hatással van különböző neurológiai betegségekre, írja a Másfélfok a Neurology folyóiratban megjelent tanulmány alapján. Az egyre gyakrabban kialakuló és egyre intenzívebb hőhullámok, szélsőséges időjárási események, a nagy hőmérséklet-ingadozás és a légszennyezettség együttesen súlyosbítják nemcsak a migrén, de a demencia és más betegségek kockázatát is.

Tétlenül tűrik a magyarok, hogy rosszak az éjszakáik, pedig van 5 egyszerű módszer, ami segít

A migrénes és más típusú fejfájások és az időjárás kapcsolata nehezen kutatható területe a humánmeteorológiának, de az eddigi vizsgálatok arra utalnak, hogy az időjárás-változások kiválthatnak fejfájást. A magasabb hőmérséklet és az alacsonyabb légköri nyomás áll összefüggésben többféle fejfájás megjelenésével, egy nemzetközi tanulmány szerint.

Az éghajlatváltozás hatására fokozódó szélsőséges időjárási események mellett a légszennyezettség az, ami rontja a migrénes betegek állapotát.

Különösen az úgynevezett PM2,5-ös finompor részecskék és a nitrátok hozhatók kapcsolatba például a stroke előfordulásának és súlyosságának fokozódásával, a Parkinson-kórral és a szklerózis-multiplex tüneteinek erősödésével. A Másfélfok megállapítása szerint a beltéri levegőminőség javítása jó hatással lehet a migrénnel küzdők általános életminőségére, az egészségügyi ellátórendszernek pedig fel kell készülnie az új betegek megjelenésére.

Több ebből Hány lépés sétára van az egészség? Ezt mondják a legfrissebb kutatások Kisgyerekesek, figyelem: hiány van a népszerű vakcinából – de már nem sokáig Súlyos figyelmeztetés a WHO-tól: édesítőszert használni nem oké – ezek lehetnek a káros hatásai

The post A migréneseknek különösen fájdalmas az éghajlatváltozás appeared first on Forbes.hu.