:

Kivirágzott a lakáspiac, évek óta nem láttunk ilyet. Mi történt?

Kivirágzott a lakáspiac, évek óta nem láttunk ilyet. Mi történt?

Rég nem látott mértékben bővült idén májusban a kínálat a használt lakások piacán. Több megyében nőt a lakóingatlanok iránti kereslet.

Májusban már 40 százalékkal több eladó lakóingatlanból válogathattak a vevők, mint egy évvel ezelőtt – derül ki az Ingatlan.com Forbes.hu-hoz eljutatott sajtóközleményéből. A lakáspiacon májusban is az előző hónapokban látott tendencia volt jellemző. A kereslet továbbra is elmarad az egy évvel korábbitól, havi szinten azonban már vannak kivételek. A kínálat viszont jelentősen bővült.

Ha nem a járadékvadász pozíció a cél, akkor a politikai szerep nem ördögtől való egy családi cégnél – Iglódi Csaba kalandregényt írt a Dreherekről

Több megyében is nő a kereslet

Az Ingatlan.com adatai szerint májusban több mint 177 ezer érdeklődés érkezett az eladó lakásokra és házakra, ami 3 százalékos mérséklődést mutat áprilishoz képest. A kereslet országos átlagban 30 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. Vannak kivételek, ahol viszont nőtt a lakóingatlanok iránti kereslet. Például

Baranya, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom vármegyében is áprilshoz képest 1-6 százalékkal nőtt a kereselet.

Éves összevetésben pedig már csak 30 százalékos a csökkenés, ami lényegesen kedvezőbb mutató 2023 első hónapjaiban tapasztalt 50 százalékos visszaeséshez képest.

40 százalékkal bővült az eladó használt lakások kínálata az éves összevetésben.

Májusban összesen 150 ezer eladó lakóingatlan-hirdetés szerepelt a kínálatban, az Ingatlan.com összhirdetésszáma pedig meghaladta a 210 ezret, ami többéves rekordot jelent.

Az előző hónapban több mint 32 ezer eladó lakóingatlan-hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők, ami 4 százalékkal magasabb az áprilisi értéknél.

Mi történt hirtelen a lakáspiacon?

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a potenciális vevők már tűkön ülve várják az újabb piaci fordulatot, amit az infláció mérséklődésével együtt járó lakáshitel-kamat csökkenés hozhat el. A mostani állapotot a covid első hullámához hasonlítja, amikor a vevők a világjárvány miatt voltak fizikailag karanténban,

most pedig a magas hitelkamatok zárták őket pénzügyi karanténba.

Úgy látja, hogy az infláció csökkenésével ezekből ki fognak szabadulni, ami élénkíti majd a lakáspiacot.

Több ebből A migréneseknek különösen fájdalmas az éghajlatváltozás Kivirágzott a lakáspiac, évek óta nem láttunk ilyet. Mi történt?

The post Kivirágzott a lakáspiac, évek óta nem láttunk ilyet. Mi történt? appeared first on Forbes.hu.