:

Szinte az utolsó pillanatban menekült meg Budapest kultikus épülete – bejártuk a Balettintézetet

Szinte az utolsó pillanatban menekült meg Budapest kultikus épülete – bejártuk a Balettintézetet

Lechner Ödön mesterműve két évtized folyamatos pusztulás után most megmenekült. Rendhagyó lapajánló egy-két személyes sztorival.

Az állványok lassan lekerülnek, a környező utcák megszépültek, lassan elkészül az Andrássy út 25. alatti műemléképület rekonstrukciója. Új neve W Budapest Hotel, amit még kicsit szokni kell, mindenesetre tény, hogy a nemzetközi szállodalánc jött, és minden belső teret a maga képére formált a londoni Bowler James Brindley segítségével.

Budapest legújabb szállodájának belső terének fotói eddig sehol sem jelentek meg, a júniusi Forbesban láthatóak először.

Miért vártam a Balettintézet felújítását? Az első emlékem nem is maga az épület, ahogy mondjuk kilépek az Operaházból, és ott áll méltóságteljesen. Hanem egy könyvborító. Török András Nagy Budapest Könyve sokunk számára maga a nagybetűs útikönyv. Személyes, mégis tárgyszerű, néha elkalandozik, mégsem anekdotagyűjtemény. 

Az első kiadás borítóján a legendás Drechsler Kávéház terasza, vagyis a későbbi Balettintézet Andrássy út felőli, árkádos része látható. A régi fotóra a szerző odamontírozta magát, piros ingben, de amúgy ugyanolyan pózban, mint a századfordulós kávéházi törzsvendégek. (A könyvet amúgy sok sikeres kiadás után szinte teljesen újraírta a szerző, a júliusi lapban írok is róla.)

Galambos Márton főszerkesztővel meg is beszéltük, hogy amint megnyit a terasz, elkészítjük a magunk verzióját, úgyis csak egy sarokra van a szerkesztőség.

„Amikor tízéves, vidéki – szolnoki – kislányként megadatott nekem, hogy a balett növendékek egyike lehettem, az Andrássy út – akkor még, mily fura már kiejteni is: Népköztársaság útja – a Balett Intézet, s az Operaház látványa miatt úgy éreztem, hogy egyenesen Párizsba repített a sors: a Balett Intézet nem csak a kapuit tárta ki előttem, hanem a világot is. Akkor még nem is sejthettem, hogy később igazi valósággá válik” – írta egy helyen Bozsik Yvette táncművész-koreográfus, és talán ebből az egy bővített mondatból is érezni lehet, hogy ez az épület nem csak egy volt a szép budapesti palotaépületek sorából, hanem sokkal több annál.

A kiviteli tervezést és a teljeskörű épületfelújítást a DVM Group végezte kivitelezőként, beleérte a műemléki rekonstrukciót is. Még a munkálatok megkezdése előtt készítették ezt a fotósorozatot, ami az épület régi funkciójára utal. Fotó: Hargitay Olivér / DVM Group

A Balettintézet a régi formájában megszűnt, elköltözött. Az épület az utóbbi húsz évben zárva volt, és nem csak kívülről festett egyre rosszabbul, a beázás szinte megette a felső szinteket. Később aztán két cikket is összeállítottam olyan veszélyeztetett műemléképületről, amit jó lenne felújítva látni. Most megnéztem, és amire a sok év távlatából már nem is emlékeztem, az ötvenes lista első helyén a Balettintézet állt. Szóval, mondhatni, tényleg

kevés budapesti épületnél vártam ennyire, hogy dömperek vegyék körül.

Ezért is volt felszabadító, amikor először lehetett olvasni a felújítás terveiről. Már nem emlékszem, hol találkoztam a hírrel, de azonnal megkerestem az építészeket, akik hamarosan és kedvesen válaszoltak, de a diplomatikus levélből az azért kiderült, hogy kár előre behűteni a pezsgőt, nem egyhamar lesz itt átadó. Ha minden igaz, nyolc év telt el azóta – de most végre tényleg együtt járhattuk be a házat.

A Magyar Államvasutak Nyugdíjfolyósítója, Drechsler-palota, Balettintézet – és mostantól W Budapest Hotel. A név és a funkció közel másfél évszázad alatt sokszor változott, de a cím, az Andrássy út 25. marad. Lechner Ödön és Pártos Gyula épülete közel húsz év hánykódás után menekült meg a pusztulástól, és szállodává alakult.

A műemlék homlokzat, a pártázat és a tető minden négyzetmétere megújult. Foró: Kis Niki / Forbes

„Lechner hatalmas innovátor volt, így ebbe a gondolatiságba nekünk is könnyű volt belehelyezkedni, kicsit talán felszabadító is. Amikor egy nehéz probléma megoldásán dolgoztunk, sokszor azt a kérdést tettük fel magunknak, hogy mit csinálna Lechner?”

– mondja Bánáti Béla építész, a Bánáti + Hartvig Építész Iroda egyik alapítója, a rekonstrukció vezető tervezője.

Az iroda közel egy évtizede kezdett foglalkozni az időközben több tulajdonosváltáson is átesett épület rekonstrukciós terveivel. A várakozás közepette az építészek kénytelenek voltak végignézni az épület lassú pusztulását, különösen a felújítás előtti három év alatt romlott sokat a ház állapota, így nem túlzás azt állítani, hogy az utolsó pillanatban mentették meg az eredeti részeket, miközben a kortárs építészet eszköztára is meg tudott jelenni a szállodaépületen. „Alapvetően remek érzés, hogy ez az épület húsz év hánykódás után végre megmenekül.”

Az Andrássy út 25. elkészült, júliustól erről vendégként is meggyőződhetünk, addig pedig forgassátok a lapot!

The post Szinte az utolsó pillanatban menekült meg Budapest kultikus épülete – bejártuk a Balettintézetet appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés