:
Breaking News

Az átlagbér minimum 130 százalékát fogják megkapni a tanárok (csak nem itthon)

Az átlagbér minimum 130 százalékát fogják megkapni a tanárok (csak nem itthon)

Hogy miből történik meg a tanárok fizetésének emelése Csehországban, még nem tudni.

Az országos bruttó átlagbérek legalább 130 százalékára emelkedik jövő januártól a pedagógusok havi fizetése Csehországban – írja ezt (nem más, mint) a magyar állami hírügynökség, az MTI. A jogszabály életbe lépéséhez már csak az államfő aláírása szükséges.

Az általános- és középiskolai tanári fizetések tavalyi havi átlaga 48 204 korona (795 366 forint) volt, ami az országos átlagbérek 113 százaléka.A tavalyi országos átlagbér 45 259 korona (746 773 forint) volt.Az egyetemi és főiskolai tanárok bérezése más szabályok szerint történik. Ott kezdődik a gond, ha elkezdjük egymást anyának és apának hívni

Miből?

A pedagógusok fizetéséhez szükséges összeget az államnak kell biztosítania. A kormánykoalíció javaslatát a törvénymódosításokra a képviselőház, majd a felsőház, a szenátus annak ellenére is megszavazta, hogy a költségvetésben még nem határozták meg pontosan a szükséges források helyét.

Mikulás Bek oktatásügyi miniszter a parlamenti vitában elmondta: a részleteket az oktatásügyi szakszervezetekkel együtt fogják kidolgozni. Jirí Ruzicka, a szenátus iskolaügyi bizottságának elnöke szerint jelenleg a cseh költségvetés 3,9 százalékát fordítják az oktatásügyre, amit kevésnek tart, hiszen az OECD tagországaiban ez az arány 4,9 százalék.

The post Az átlagbér minimum 130 százalékát fogják megkapni a tanárok (csak nem itthon) appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés