:

Jön a szocho, most akkor mi lesz a megtakarításommal?

Jön a szocho, most akkor mi lesz a megtakarításommal?

Nem csak az állampapírok, ingatlanalapok és tagi kölcsönök mentesülhetnek a július elsején hatályba lépő szociális hozzájárulási adó alól.

Mivel az szja-törvény szerint nem minősül kamatjövedelemnek a legalább 10 évig tartott nyugdíjcélú megtakarítások hozama, nemcsak a 15 százalékos kamatadó, hanem a szerda éjjel rendeletben bevezetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho) sem kell megfizetni például a nyugdíjcélú megtakarítások után.

Ez az aktuális információk alapján akár több százezer forintos spórolást is jelenthet bizonyos hosszú távú megtakarítási formáknál

– írja a Forbes.hu-hoz eljuttatott értelmezésében a Grantis.

A pénzügyi tanácsadó cég szerint ugyanis a rendelet a kamatjövedelmet terhelő személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összegre vonatkozik. Csakhogy az szja-törvény alapján nem kell fizetni személyi jövedelemadót egyes megtakarítások után bizonyos feltételek teljesülése esetén.

Végre jönnek az olcsóbb hitelek? Csak ha Matolcsyék is kitartanak

Röviden

Az szja-törvény és a friss rendelet értelmezése alapján a Grantis szerint a nyugdíjcélú megtakarítások és a biztosítói megoldások esetén akkor kerülhető el a szocho és a kamatadó megfizetése, ha legalább 10 évig megtartjuk a szerződést. Egyszeri díjas megoldások és tartós befektetési számla esetében 5 év alatt érhető el ez.

Hosszabban

Az ÖNYP esetében a hozam 10 év után adómentessé válik és onnantól 3 évente felvehető. A tőke továbbra is adóköteles a 21. évig, addig folyamatosan csökken az adóköteles rész.A NYESZ-en lévő megtakarítás akkor vehető fel adómentesen, ha 10 év eltelt a számlanyitás óta és nyugdíjba vonult a megtakarító. Ha rokkanttá nyilvánítják a megtakarítót, 3 év után is felvehető adómentesen a megtakarítás.A nyugdíjbiztosítás a 10. évtől válik teljesen adómentessé és ehhez nem feltétel a nyugdíjkorhatár elérése (ám ekkor vissza kell fizetni az adójóváírásokat 20 százalékos büntetőkamattal). Részleges adómentességet lehet elérni a hatodik évtől, ahogy a rendszeres díjas életbiztosításoknál.A rendszeres díjas életbiztosítás szintén a 10. évtől válik teljesen adómentessé. 6 év után és 10 év előtt az adó felét – tehát 7,5 százalék szja-t és 6,5 százalék szochót – kell csak megfizetni.Az egyszeri díjas biztosítások az ötödik évtől adómentesek. 3 év után és 5 év előtt az adó felét kell csak megfizetni.A tartós befektetési számlán tartott megtakarítás 5 év után adómentesen felvehető.

Előzmények

Mint ismeretes, a kormány szerda éjszaka több fontos döntést is meghozott – kimondottan a befektetők állampapírok felé terelése céljából –, ezek között volt, hogy 13 százalékos adót vet ki a kormány a megtakarítások egy részére.

A szochót érintő rendelet alapján a legtöbb befektetési alap befektetési jegyein, látra szóló vagy lekötött bankbetéteken, megtakarításos életbiztosítások eszközalapjainak befektetési egységein szerzett kamat és árfolyam-nyereség után már nemcsak a 15 százalékos szja-t (kamatadót), hanem 13 százalék szochót is meg kell fizetniük a megtakarítóknak.

The post Jön a szocho, most akkor mi lesz a megtakarításommal? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés