:
Breaking News

A ma embere árkokat ás, de buborékokat épít. Így tehetsz ellene! – Lénárt Viktor

A ma embere árkokat ás, de buborékokat épít. Így tehetsz ellene! – Lénárt Viktor

Árkokat ásunk és buborékokat építünk magunk köré, pedig ha változtatni akarunk a körülöttünk lévő világon, párbeszédre és hídépítésre van szükség – állatja Lénárt Viktor szervezetfejlesztési szakértő. Az evangélikus lelkész, aki a Forbes Business Club vezető szakértője is, a Legyél Jobb! Nap színpadán beszélt arról, mit kell tennünk azért, hogy a társadalom szakadozó szövetét befoltozzuk.

A világ megváltoztatásához három lépést kellene megtennünk Lénárt Viktor szerint.

Az első lépés a megértés

Lénárt Viktor szerint a legfontosabb lépés a körülöttünk lévő világ működésének megértése. Beszélt saját tapasztalatairól és meglátásairól.

„Árkokat ásunk magunk köré. Politikai lövészárok-rendszerben élünk ma Magyarországon, ami kiterjed lassan mindenre,

de az életünkben is vannak ilyen lövészárkok, a családunkban, a kapcsolatainkban, a közösségeinkben.”

„Minden árokásásnak te vagy az alapegysége!” Fotó: Fekete Csaba

Az árok önmagában nem rossz, ez az identitás kialakításához tartozik szerinte. „Amikor vágysz tartozni valahova és körülhatárolod a közösségedet, benne önmagadat, ezáltal meghatározod, ki is vagy. Erről szólnak az árkok.

Amikor már baj van

„De sokszor mély, átjárás nélküli árkokat építünk. Falakkal vesszük körül, buborékokat képezünk és ez már baj. A falak miatt nem látod a másikat, a buborékból már nem is hallod.

Nagy ára van a buborékképzésnek: nem tudod megszólítani a másikat.

Ezzel a legfontosabb emberi képességünket veszítjük el: a lehetőséget, hogy változtassunk a dolgokon. Ahhoz, amit meg akarsz változtatni, úgy férsz hozzá, ha tapasztalsz és tanulsz, párbeszédbe kerülsz a másikkal. Be kell időnként temetni az árkokat és átsétálni a másikhoz, meghallgatni a véleményét és közösen kialakítani az igazságunkat.

Leválasztjuk magunkat a valóságról

A legutóbbi Edelman Trust Barometer 28 országban kérdezett meg 32 ezer embert, azt vizsgálja, hogyan alakulnak a bizalom trendjei világszerte. A megkérdezettek 46 százaléka gondolja úgy, hogy a politikusok és a média alapvetően meghatározóak az árkok mélyítésében.

Az emberek 70 százaléka szeretne olyan helyen dolgozni, ahol a cég azon dolgozik, hogy orvosolják a világot leginkább megbetegítő problémákat, többek között a társadalmi megosztottságot.

„Mindeközben a számok elképesztőek.

Az emberek 70 százaléka vallott úgy, hogy ha tudja, hogy a másik ember tőle eltérően gondolkodik, más politikai beállítottságú, akkor nem segítene neki.

Ha tudná, nem állna meg a lerobbant autója mellett segíteni. 80 százalék nem fogadna el munkatársnak egy ilyen embert.

Ez a buboréképítés következménye: leválasztjuk magunkat a valóságról és megfosztjuk magunkat annak lehetőségétől, hogy alakítsuk a valóságot.

A megoldás: megdolgozás és megértés

Lénárt Viktor szerint saját történetünk, a minket gátló tapasztalataink megdolgozására, megértésére van szükség.

„Minden árokásásnak te vagy az alapegysége!”

Az első, hogy odalépsz magadhoz, ahhoz a gyerekhez, aki miatt elásod magadban a kérdéseket, aki miatt falakat emelsz. Találkozz vele, értsd meg, ismerd meg. Ekkor következhet a trónfosztás és a megbocsátás, hogy felszámolhasd a buborékodat és elkezdődhessen a hídépítés.

Azt gondolod, jó a nagycsaládos lét? Éld! Menekülteket kell befogadni? Tedd meg te is! Párbeszédben kell élni? Csináld úgy. Az okozza a buborékokat, hogy beszélünk róla és nem csináljuk. Nem találkozunk egymással, hogy megértsük a másikat.

Az a világ egyik legbonyolultabb dolga, amikor magadon kell változtatnod, de neked is megvan a történeted, és a lehetőséged, hogy átírd és megváltoztasd a buborékokból épült világot magad körül.

Ki érzi jól magát a bőrében? Színpadi show-t csinált Csernus Imre

The post A ma embere árkokat ás, de buborékokat épít. Így tehetsz ellene! – Lénárt Viktor appeared first on Forbes.hu.