:

Egy életre megtanultam, hogy csak akkor adok visszajelzést, ha azt kérik tőlem – Benkő Vilmos

Egy életre megtanultam, hogy csak akkor adok visszajelzést, ha azt kérik tőlem – Benkő Vilmos

Benkő Vilmos fiatalon megtanulta, hogy érdemes figyelni arra, ami szorongást vált ki belőle. Amerikában nőtt fel, de hazatért, és nem bánta meg. Hibákról és tanulságokról beszéltünk a Forbes mai Legyél jobb! Napján.

Benkő Vilmos szülei 1956-ban vándoroltak ki Amerikába, ő maga Coloradóban, majd Texasban nőtt fel, de a 90-es években Magyarországra jött egy végül meghiúsult munkalehetőség miatt. Maradt és nem bánta meg, sikeres üzleti karriert épített fel, az egyik legnagyobb siker, amiben része volt, az Euronet-sztori volt. Jelenleg befektetőként aktív, a magánegészségügyben és több startupban is érdekelt, és az egyik legismertebb beszédtanár, tréner. Egy ideje lelkészként is prédikál vasárnaponként. „A felkérést úgy vállaltam el, hogy azt mondta a többieknek, hogy minden vasárnap, bárki is tartja a prédikációt, utána szűk körben, de azonnal adunk egymásnak visszajelzést. Ami nem mindig a másik lelkének simogatása.”

Benkő Vilmos a Forbes Legyél jobb! Napjának színpadán. Fotó: Fekete Csaba

A Toastmasters nyilvánosbeszéd-klub magyarországi meghonosítója. A 60-as években édesapja is egy ilyen önképző körben tanulta meg úgy kifejezni magát angolul mások előtt, hogy végül teljesen egyenértékűként kezelték az amerikai munkatársai. Vilmos az Euronet vezetése közben jött rá, hogy a Toastmasters segíthet az itteni kollégáknak, így elindította Magyarországon.

„Amerikában elképesztően sok jó előadó van. Könnyű jó példákkal találkozni, sok ilyen inger ér.” Vilmos maga diákkorában tapasztalta meg, milyen nehéz 800 ember előtt beszélni, amikor egy iskolai rendezvényen felsült. Azt mondja, akkor tanulta meg, hogy van alapja annak az amerikai mondásnak, hogy „pay attention to your tention.“

Két út volt előtte: vagy olyan munkát talál, ahol nem kell nyilvánosan beszélni, vagy megtanulja, hogy érdemes ezt jól csinálni.

„Az embernek folyamatosan táplálnia kell magát történetekkel, anekdotákkal, számokkal. Én számos ilyen történetet találok az Aldiban, a buszon vagy bárhol. Ez a legjobb módja annak, hogy védekezz az ellen, hogyha nyilvánosan beszélned kell, mihez kezdj, ha leblokkolsz.”

Ezekből saját adatbázist épített magának, egy szoftver segítségével pedig folyamatosan átpörgeti ezeket. „Az algoritmus feldob egyet minden nap és átolvasom.”

Fél 5-kor kell, mozgással indítja a napot, 10 ezer lépést minden nap megtesz. Sok időt szán olvasásra, a Biblia is sokszor megfordul a kezében. Félórát-egy órát mindig szán erre – és mindig talál valami olyat, ami hozzátesz a személyiségéhez.

Amit egy életre megtanult

A Forbes mai rendezvénye a hibákról szól. Vilmos is megosztott a nézőkkel egy olyan esetet, amiből sokat tanult.

Egy barátjáról, aki egyben a munkatársa is volt, tudta, hogy csalja a feleségét. Mivel már a munkatársak is erről pletykáltak, úgy döntött, hogy segít neki, és beszélt vele. Elmondta neki, hogy a tud a viszonyról, nem ítélkezik, de mások is erről beszélnek a háta mögött. A barát tagadott, az addigi jó kapcsolat pedig zátonyra futott. Vilmos nem értette miért. Amikor egy pszichológus barátjának mesélt erről, az mondta neki, Vilmos hibázott, az egykori barát reakciója pedig érthető. Miért?

„Onnantól kezdve bármikor meglátott engem, eszébe juttattam a helyzetet, amit valószínűleg számára kínos volt.”

Ebben a helyzetben a kapcsolat megszakítása volt a kiút az egykori barátnak.

Tanulság?

Vilmos azt mondja, megtanulta, hogy csak akkor ad visszajelzést, ha azt kérik tőle. De okos döntés volt-e egyáltalán együtt dolgozni egy baráttal? “Azt mondják, üzletre jó barátságot építeni könnyebb, mint egy jó barátságra üzletet. Ez valószínűleg tényleg így van.”

The post Egy életre megtanultam, hogy csak akkor adok visszajelzést, ha azt kérik tőlem – Benkő Vilmos appeared first on Forbes.hu.