:

Megkérdeztük Karikó Katalint, hogy miről beszélgettek Tom Hanksszel

Megkérdeztük Karikó Katalint, hogy miről beszélgettek Tom Hanksszel

„A jövő az jó” – állapította meg múlt héten közös beszélgetése során a két friss harvardi díszdoktor, Karikó Katalin kutatóbiológus és Tom Hanks színész.

Karikó Katalin szombaton kapja meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Neumann Társaság által alapított Neumann János Professzori címet a BME ünnepi szenátusi ülésén. Az alkalomból Karikó péntek délután zárt körben beszélgetett magyar újságírókkal az egyetemen főképp az mRNS- és vakcinakutatással kapcsolatban. Karikó pályájáról részletesebben a Forbes márciusi Power Women’s Summit eseményén beszélgettünk a kutatóbiológussal.

Karikó a múlt héten a Harvard Egyetem díszdoktori címét is megkapta – többek közt az Oscar-díjas színésszel, Tom Hanksszel együtt, kettejükről közös fotó is készült. A Forbes.hu meg is kérdezte, miről beszélgettek Hanksszel, és hogy mi történt az eseményen.

Hollywoodi sztárral együtt kapott díszdoktori címet Karikó Katalin

„A jövő az jó”

„Úgy van a diplomaosztó, hogy fölálltok sorban, majd a tanárok és díszdoktorok is elvonulnak” – kezdte Karikó az élménybeszámolót. Izgult? „Nem, nem kellett megszólalnom.”

„Elmész a helyedre, utána bemegy az öt–tízezer hallgató. Orvos-, üzleti, jogászhallgatók, 5–10 ezren.” Ez el is gondolkoztatta Karikót, hogy milyen nehéz bekerülni az intézménybe.

„Láttad mindenkin, hogy tudták, hogy ők a világ legjobb iskolájában vannak és tanulnak. Kicsit olyan rózsásabb a jövő, mondom.

És ő (Tom Hanks – a szerk.) is azt mondta, hogy pont ez jutott eszébe: hogy a jövő az jó.

Meg azt is mondta, hogy ő is sok meghívást kap, de erre nem tudott nemet mondani.”

Cambridge, 2023. május 25. A tudomány díszdoktorává avatott Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője és a művészetek díszdoktorává avatott Tom Hanks amerikai színész a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2023. május 25-én. Fotó: MTI/EPA/C. J. Gunther

Hozzátette, a színész nagyon közvetlen volt. „Pontosan olyan, mint amilyennek elképzeled azokban a filmekből, ahogy játszik. Nem ki vagyok, mi vagyok. Pont mint a királyok, akikkel együtt vacsorázok, csak ő egy másik ember” – tette hozzá nevetve.

Ezzel korábban átvett díjaira utalt, és azokra a méltóságokra, akik átadták neki, például a Japán Díjra, amit a császári pár jelenlétében vett át tavaly. Munkássága és a 2021-es Nobel-díjátadón történt mellőzése kapcsán Karikó korábban a Forbes.hu-nak is így fogalmazott: „Csak az érdekel és arra koncentrálok, amin tudok változtatni, amire van hatásom, és a díjbizottságokéra nincs.”

A borítóképen: a tudomány díszdoktorává avatott Karikó Katalin biokémikus, kutatóbiológus, a koronavírus elleni mRNS-alapú oltóanyag egyik fejlesztője és a művészetek díszdoktorává avatott Tom Hanks amerikai színész a Harvard Egyetem diplomaosztó ünnepségén a Massachusetts állambeli Cambridge-ben 2023. május 25-én.

The post Megkérdeztük Karikó Katalint, hogy miről beszélgettek Tom Hanksszel appeared first on Forbes.hu.