:

Végre jó hírek a búzaföldekről – de olcsóbb lesz-e a kenyér?

Végre jó hírek a búzaföldekről – de olcsóbb lesz-e a kenyér?

Már a liszt árában is érződik, hogy a termelők sokkal bizakodóbbak a búza hozama miatt. De átgyűrűzik-e mindez a kenyér árába is?

A sok csapadéknak köszönhetően és mert nagyobb területen vetettek búzát idén, a tavalyi évvel ellentétben sok és jó minőségű búzára számítanak a termelők. A magas hozam, illetve a csökkenő export miatt a búza ára csaknem a felére csökkent január óta – számolt be róla az RTL Híradó. Az árcsökkenés a liszt árában már látszódik is.

Kormány vs. infláció: eddig az infláció áll nyerésre

Önmagában ettől még nem biztos, hogy a kenyér ára is csökkenni fog. A pékségek, sütödék kiadásainak csak egyetlen eleme a liszt ára, a többi költségük továbbra is magas, így például a rezsi is, illetve a többi alapanyag ára.

Őrület: már nem a Tesco a legnagyobb online szupermarket, beelőzte a cseh sikersztori

Ugyanakkor a pékárukra is vonatkozik a kormány június 1-jével életbe léptetett új rendelete, a kötelező árleszállítás (itt írtunk arról, hogyan reagáltak erre a nagyobb láncok). Rövid távon így találkozhatunk majd 10 százalékkal olcsóbb pékárúval a nagyobb láncokban.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a kormány ármanipulációs lépései eddig inkább a visszájára sültek el. a kiskereskedelmi forgalom drasztikus visszaesése ellenére a magyar infláció továbbra is Európa-bajnok, az élelmiszerinfláció sem csökkent érdemben.

The post Végre jó hírek a búzaföldekről – de olcsóbb lesz-e a kenyér? appeared first on Forbes.hu.