:

Kijev az ellentámadásról: A tervek szeretik a csendet

Az időjárás megfelelő, már csak az a kérdés, mikor indítja meg a régóta tervezett nagy ellentámadását az ukrán hadsereg.

Ukrajna régóta készül arra, hogy megindítsa a keleti-déli frontszakaszokon az ellentámadást, célja, hogy területeket szabadítson fel, amikor az oroszok a tavaly februárban indított teljeskörű inváziójukban elhódítottak. Az elsődleges célpont Zaporizzsja lehet, az oroszok is itt készülnek leginkább.

A hadsereg ugyanakkor csendet kért mindenkitől a műveletekkel kapcsolatban – írja a Reuters. Az azokkal kapcsolatos spekulációk is segíthetik ugyanis az oroszokat, erről korábban több ukrán tisztségviselő is beszélt.

„A tervek szeretik a csendet. Nem lesz bejelentés a kezdésről”

– közölte a védelmi tárca a hivatalos Telegram-csatornáin közzétett videóban, nyilvánvalóan az ellentámadásra utalva.

Az ukrán hatóságok keményen felléptek azok ellen is, akik az ukrán légvédelem működéséről osztottak meg felvételeket vagy képeket.

Az oroszok a hétvégén is folytatták a drón- és rakétacsapásokat, civil célpontokat és Kijevet is lőtték.

Zelenszkij: Készen állunk

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a hétvégén a Wall Street Journalnak adott interjúban azt mondta, hogy készen állnak a támadás megindítására.

Nem bocsátkozott ugyanakkor jóslatokba, hogy mikor indulhat meg a hadművelet és hogy mi lehet annak a végkimenetele.

Az ukrán erők a Nyugatról kapott fegyverekkel és közel 100 modern tankkal indulhatnak majd meg, de Moszkva komoly, 20-40 kilométeres védvonalat épített ki egyes frontszakaszon, főleg a Krím irányába.

Betörések Belgorodban

Közben az oroszországi Belgorodban további partizánakciókat hajtottak végre az ukrán hadsereghez csatlakozott Putyin-ellenes milíciák tagjai. A Reuters szerint foglyokat is ejtettek, akiket felajánlottak Kijevnek. A közösségi médiában olyan képek is elterjedtek, hogy Belgorodban lengyel önkéntes harcosok is behatoltak az oroszok mellett. Ezek hitelességét egyelőre nem sikerült megerősíteni.

Borítókép: Orosz drónokat lő az ukrán légvédelem Kijevben 2023. május 30-ra virradóan. A dróntámdásokban egy civil életét vesztette, hárman megsebesültek.
MTI/AP/Jevhen Maloletka

The post Kijev az ellentámadásról: A tervek szeretik a csendet appeared first on Forbes.hu.