:

Szaúd-Arábia hiába lobbizott, de mi lesz így az olajárral?

Szaúd-Arábia hiába lobbizott, de mi lesz így az olajárral?

Szaúd-Arábia nagyon szerette volna rávenni az olajtermelőket, hogy fogják vissza magukat még jobban, de nem járt sikerrel.

Szaúd-Arábia vasárnap közölte, hogy az OPEC és szövetségesei között létrejött megállapodás részeként – a korábban bejelentetthez képest újabb – napi 1 millió hordónyi kőolaj kitermelésének önkéntes csökkentését vállalja. A világ olajkitermelésének 40 százalékát adó államok tegnap órákon át tartó tanácskozás után döntöttek így a Wall Street Journal értesülése szerint. A lépés oka: a globális energiakereslet lassulása miatti aggodalmak.

A most bejelentett önkéntes csökkentés Szaúd-Arábia egyetlen hónapra, júliusra vállalta. Az olajkartell legutóbb, meglepetésre, áprilisban szánta el magát hasonló lépésre. Most abban sikerült megegyezni, hogy ezt a megállapodást kihúzzák 2024-ig. Áprilisban a lépéssel sikerült felfele nyomni az olaj világpiaci árát. A recessziós félelmek miatt azonban azóta visszaesett a kereslet és az árazás is.

A Brent típusú olaj világpiaci ára április közepén tetőzött, akkor 87,33 dollár volt. Az elmúlt negyedévben ez volt a csúcs. Az OPEC tegnapi tanácskozása alatt 76 dollár körül volt jegyzés. Kérdés, mennyire mozdítja meg az árakat a szaúdiak lépése.

A Brent típusú olaj ára az elmúlt félévben a világpiacon. Forrás: Google Finance

Egy drasztikusabb lépés, amelyről a hírek szerint szintén szó esett, hátrányosan érintette volna Afrikát. Így Szaúd-Arábia hiába lobbizott mellette, végül önkéntes alapon tudott csak lépni és mivel a kartell többi tagja nem csökkent árat, így csak egy hónapra tudja visszafogni a termelést.

The post Szaúd-Arábia hiába lobbizott, de mi lesz így az olajárral? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés