:

Nagy bejelentés az Amazontól: itthon terjeszkedik tovább egy népszerű szolgáltatásával

Nagy bejelentés az Amazontól: itthon terjeszkedik tovább egy népszerű szolgáltatásával

Magyar irodát nyit az Amazon a fővárosi Széchenyi István téren az Amazon Web Services nevű felhőplatformjához – tudta meg a Forbes.hu. Hogy ez mit is jelent pontosan, arról a tech óriás vezetőit is megkérdeztük.

Románia, Csehország és Lengyelország után a régión belül végre Budapesten is megnyitja első magyar irodáját a tech óriás Amazon felhőplatformja, az Amazon Web Services (AWS) – tudta meg a Forbes.hu.

Amazon Web Services (AWS)

Az AWS eredetileg 2006-ban indult, és mobil-, webes és social alkalmazások fejlesztésétől, tesztelésétől kezdve mesterséges intelligencia, gépi tanulási és big data elemzési szolgáltatások nyújtásáig a felhőpiac egyik legismertebb platformja.A több mint kétszáz szolgáltatást összefogó rendszer itthon is rendkívül népszerű, startupoktól cégóriásokig olyan céges ügyfelek vagy független szoftvergyártók használják, mint az aiMotive, az Arcanum, a Euronics, az ingatlan.com, a Lensa, a Seon, a Prezi, a Raiffeisen Bank, és még sorolhatnánk.A mostani lépést a cég egyre mélyülő kelet-közép-európai befektetéseinek részeként tartja számon, amivel immáron személyes jelenléttel is a népszerű felhőszolgáltatás céges ügyfeleinek és partnereinek rendelkezésére tud majd állni. Mi ma a Prezi? És miért nem hallunk róluk?

Miért pont most?

A covid kicsit halasztott a cég terjeszkedési tervein, de júniusban végül csak megnyitott a magyar központ. A Forbes.hu megkeresésére így indokolta az irodanyitást Przemek Szuder, az AWS kelet-közép európai ügyvezetője: „A magyar munkaerő magasan képzett, különösen a tech szektorban, ezért is ideális hely számunkra. A helyi ügyfelek részéről is nagy a kereslet a magas színvonalú technológiai megoldások iránt. Ezért gondoljuk úgy, hogy személyes jelenlét létrehozásával jobban ki tudjuk szolgálni ezeket az igényeket, és szorosabb kapcsolatokat is ki tudunk építeni. Valamint tényező volt a kormányzati fókusz is az innováció és növekedés előmozdítására irányuló törekvésekre. Összességében nagyon izgatottak vagyunk, hogy immáron Magyarországon is megvetjük lábunkat, és várjuk, hogy mi is hozzájárulhassunk a helyi gazdaság és közösség fejlődéséhez.”

Szuder azt is leírta, hogy bár idáig is nagy létszámú csapat támogatta a magyarországi ügyfeleket, az irodanyitás új távlatokat nyit a toborzásban – akár hazai, akár régiós pozíciók betöltésére. Az új iroda emellett nem csak erősebb saleses, marketinges jelenlétet jelent: Szuder megerősítette, hogy fejlesztői pozíciókra egyaránt keresnek itthon embereket. Kérdeztünk őt arról is, pontosan milyen összegű befektetést és hány ember felvételét jelenti a magyar nyitás, de erre nem kaptunk választ.

A nyitás kapcsán videót is közzétett a cég, e szerint az iroda a Széchenyi István téri Roosevelt irodaházban nyitott meg.

Felhő, mesterséges intelligencia

A Microsofttól a Clouderáig Magyarorszgágon is sokszereplős a vállalati felhőszolgáltatások piaca. Szinte az összes fontos szereplő jelen van itthon, így hát az AWS is. Utóbbi az elmúlt években egyre többféleképpen fonódott össze a magyar piaccal. Kezdve azzal, hogy 2019-ben meglett az első magyar advanced partner, a TC2, vagy hogy 2020 elején Budapesten is elindult a cég edge locationje. Ennek lényege, hogy Magyarország is rákapcsolódott a globális infrastrukturális hálózatra, és ezzel jelentősen javult az adatszolgáltatás biztonsága, emellett több AWS-szolgáltatás magyarországi indulását is lehetővé tette az Amazon CloudFronttól kezdve a Shielden át a WAF-ig.

Az AWS a fent sorolt funkciókon túl egyre kiterjedtebb MI-eszközökkel is bír. Egyik közülük a platform új szolgáltatása, a Bedrock. Az AWS régiós technológiai vezetője, Tomasz Stachlewski is nyilatkozott a Forbes.hu-nak, ő a Bedrockot például úgy írta le egyszerűen, mint „olyan eszközöket, melyek segítségével saját generatív MI-csetbotot lehet létrehozni”.

„Úgy gondoljuk, ez fontos mérföldkő lesz azon ügyfeleink számára, akik a mesterséges intelligenciában rejlő valódi lehetőségeket szeretnék feltárni”

– írta megkeresésünkre Stachlewski. A technológiai vezető azt is elmagyarázta részletesen, hogy bár az Amazon már 25 éve barangol az AWS-en túl is ilyen-olyan formákban gépi tanulás területén – személyre szabott webshopos ajánlások, drónszállítás, Alexa stb. –, szerinte „sok-sok év ígérete után a mindennél nagyobb számítási kapacitás rendelkezésre állása, valamint a technológia költségeinek csökkenése” hozott csak igazi forradalmat a cégek körében. Stachlewski megemlítette azt is, hogy az AWS is igyekszik részt venni a technológia szélesebb körű terjedésében. Ők személy szerint azzal, hogy többfajta költséghatékony, gépi tanulásra és nagy nyelvi modellek futtatására alkalmas csipet kínálnak kis és nagy méretű cégek számára egyaránt.

Przemek Szuder, az AWS kelet-közép-európai ügyvezetője Tomasz Stachlewski, az AWS régiós technológiai vezetője Fotók: Amazon Web Services

Partnerek, disztribútorok

Az évek alatt hivatalos hazai jelenlét nélkül is elég komolyan kiterjedt az AWS disztribútori, valamint partneri hálózata. Utóbbiban világcégek és magyar rendszerintegrátorok egyaránt jelen vannak, a partneri hálózaton belül pedig az AWS folyamatos üzleti, technikai, marketing és piaci támogatást nyújt a tagoknak abban, hogy saját piaci és állami ügyfeleiknek AWS-megoldásokat tudjanak szolgáltatni.

„Az új iroda lehetővé teszi számunkra, hogy mélyítsük ismereteinket a helyi ökoszisztéma és az ügyfeleink igényei iránt. Így megalapozott döntéseket hozhatunk a termékkínálatunkkal és a stratégiai irányvonallal kapcsolatban is” – tette hozzá Szuder.

Oktatás, startupok és a jövő

Mindezen felül az AWS a magyar diákoknak, oktatóknak, vagy a hazai startup- és technológiai ökoszisztémának is már évek óta nyújt különböző oktatási vagy támogatási programokat. Például az AWS Activate-et, melynek keretein belül akár százezer dollár értékben biztosítanak eszközt, tréninget vagy támogatást a résztvevőknek az AWS használatára. Vagy akár összekötik őket itthon olyan inkubátorokkal, kockázatitőke-cégekkel, mint amilyen a Startup Hungary, a Day One Capital vagy a Hiventures. A programok közül itthon frissen indul az AWS Skill Builder, a platform hivatalos kompetencia- és tanúsítványrendszere, ahol hatszáznál is több ingyenes lecke érhető el online az AWS felhőszolgáltatásainak elsajátítására.

„Célunk, hogy mentorálással, az iparági ismeretek megosztásával és potenciális befektetésekkel hozzájáruljunk a magyar startup-ökoszisztémához, és ígéretes vállalkozásokba fektessünk be. Ezekkel a tevékenységekkel reméljük, hogy olyan jól fejlődő környezetet tudunk kialakítani, ahol a fiatal vállalkozások virágozhatnak és életre kelthetik élvonalbeli ötleteiket, amelyek végső soron szélesebb körben is a magyar vagy nemzetközi közösség javát szolgálják” – fejtette ki Szuder. A régiós ügyvezető a Forbes.hu-nak azt is leírta, hogy a magyar AWS-irodával az első évben – a platform népszerűsítésén túl – a helyi partnerekkel való még szorosabb kapcsolatépítésre és az edukációs programjaikon keresztüli tehetséggondozásra fókuszálnak majd.

Hogy az irodanyitás azt jelenti-e, hogy az Amazon más, akár B2C-jellegű szolgáltatással is hivatalosan piacra tervez lépni itthon – konkrétan fő tevékenységével, az Amazon webáruházzal –, arról Szuder csak annyit árult el:

„Jövőbeni befektetéseinkkel kapcsolatban sosem szoktunk megosztani részleteket, de továbbra is a folyamatos növekedésre, valamint az adott régiós piacokon a minél biztosabb alapok kiépítésére fókuszálunk.”

The post Nagy bejelentés az Amazontól: itthon terjeszkedik tovább egy népszerű szolgáltatásával appeared first on Forbes.hu.