:

Így nézne szembe az EU a gyógyszeróriásokkal, mert sokan nem tudják kiváltani a drága gyógyszereket

Így nézne szembe az EU a gyógyszeróriásokkal, mert sokan nem tudják kiváltani a drága gyógyszereket

Az Európai Unió tagállamaiban egyre többen vannak, akik nem váltják ki a nekik felírt összes gyógyszert, mert nem engedhetik meg maguknak őket. Az Európai Bizottság kidolgozott egy javaslatcsomagot, amellyel csökkennének a gyógyszerárak.

A megfizethetőbb gyógyszerek érdekében készül lépésekre az Európai Bizottság, mert egyre több EU-s tagállamban mutatkozik az a probléma, hogy a betegek nem tudják kiváltani a nekik felírt összes gyógyszert a magas árak miatt. Az Európai Bizottság a verseny elősegítését, valamint a generikus gyógyszerek gyorsabb elérhetőségét javasolja (a generikus gyógyszerek olyan olcsóbb készítmények, amelyek a márkás gyógyszerek helyettesítésére írhatók fel).

Az EU ezzel várhatóan szembe fog kerülni a gyógyszeripar nagy szereplőivel, mivel az Európai Bizottság felszámolná a gyógyszergyártók által jelenleg élvezett kedvezményeket, hogy a márka nélküli versenytársak hamarabb léphessenek piacra, és ezáltal csökkenjenek a fogyasztói árak – írja a Politico.

Pár év múlva polcokon lesz az újratölthető szempillaspirál. Ezek a magyar lányok a megálmodói

Előbb lenne árverseny

Javasolják annak az időtartamnak a csökkentését, ameddig a gyógyszergyártók kizárólagosan értékesíthetnek új fejlesztésű gyógyszereket. Jelenleg ez az időtartam tíz év, csak utána jelenhetnek meg más cégek ugyanolyan hatású gyógyszerekkel. Ezt követően – az árversenyben – lesz általában olcsóbb egy-egy készítmény.

Az EU a kizárólagosság időszakát két évre csökkentené. A tervezet szerint ugyanakkor azok a vállalatok, amelyek valamennyi uniós piacon elérhetővé teszik gyógyszereiket, a kizárólagossági idő egy részét (de nem az egészet) visszakapják. Ennek az az oka, hogy az EU a gyógyszerekhez való hozzáférés terén jelentkező egyenlőtlenségeket is szeretné csökkenteni.

Jelenleg a németországi betegek átlagosan két évvel korábban jutnak új gyógyszerekhez, mint a lengyelországi vagy romániai betegek, áll a Politico cikkében. Ez részben azért van így, mert a nyugat-európai országokban fejlettebb az a bürokratikus rendszer, amely az engedélyeztetéshez szükséges, részben pedig azért, mert a gyógyszergyártók tudják, hogy a gazdagabb országokban jobb üzletet fognak kötni, és ezért azokba az országokba mennek először.

Nem kezeltetnek mindent

A Euronews Bulgáriában készített riportot a témában, ahol egy nemrég készült felmérés válaszadóinak 19 százaléka azt mondta, nem engedheti meg magának a szükséges gyógyszereket.

„Azok a betegek, akik nyugdíjasok, vagy csak segélyt kapnak, vagy nagyon alacsony a fizetésük, gyakran csak egy vagy két betegséget kezeltetnek a három–négy közül, amelyben szenvednek”

– mondta a Smart Health című műsor stábjának Mariana Alexandrova betegszövetségi elnök. A cukorbetegségben vagy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegek különösen érintettnek tűnnek, bizonyos gyógyszerek elhagyása életeket veszélyeztethet, erősítette meg Borislav Georgiev kardiológus.

The post Így nézne szembe az EU a gyógyszeróriásokkal, mert sokan nem tudják kiváltani a drága gyógyszereket appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés