:

Interjút adott Novák Katalin: megszólalt Budaházyról, a 66 milliós zongoráról, és arról is, hogy vitatkozik-e Orbánnal

Interjút adott Novák Katalin: megszólalt Budaházyról, a 66 milliós zongoráról, és arról is, hogy vitatkozik-e Orbánnal

Örült volna a svédek NATO-csatlakozásának, Orbán árnyaltabban gondolkodik a háborúról, mint ő, a 66 milliós zongora a hivatalában pedig a „magyar emberek érdeke”. Novák Katalin interjút adott.

Államfői működése egyéves évfordulója alkalmából kért és kapott interjút Novák Katalintól a 24.hu. Az Orbán Viktor és közte lévő véleménykülönbségekről, a rendszerben betöltött jó zsaru szerepéről a hivatalában lévő 70 milliós versenyzongoráról és a lengyel-magyar kapcsolatokról is szó esett. 

Véleménykülönbségekről

„Annak örültem volna, ha a kormánytöbbség már hozzájárul Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációjához. Az Országgyűlés szuverén jogköre, hogy ebben az ügyben döntést hozzon, én személyesen azonban azt gondolom, hogy ez már időszerű lenne” – mondta Novák arról, milyen esetben nem értett egyet a kormány döntéseivel. Hozzátette,

ígéretet kapott arra a kormányfőtől, hogy a svéd csatlakozásnak nem Magyarország lesz az akadálya.

Arra a felvetésre, hogy kell-e magyarázkodnia diplomáciai útjai során a kormány döntései miatt, nemmel felelt. 

„Olyan időszakban élünk, amikor egy sor olyan tényező határozza meg életünket, ami az országhatárunkon kívül történik, gondoljunk most csak a háborúra. Több szövetségi rendszernek is tagjai vagyunk, az ezekben a szövetségi rendszerekben hozott döntések is befolyásolják a magyar emberek életét, azaz nem tudjuk függetleníteni magunkat attól, ami Magyarország területén kívül történik” – mondta a lapnak arról, hogy miért mutat ilyen nagy aktivitást a külföldi kapcsolatok terén. Azt mondta, ez az ő döntése volt, de Orbán Viktor érdekeivel sem ellentétes. Vele rendszeresen megosztja az elképzeléseit négyszemközt, utazásait pedig a külügyminisztériummal egyezteti.   

Fikcióról

„Egy fikciónak tartom az egészet” – zárta rövidre Novák azt a felvetést, miszerint az atlantista, nyugatbarát kommunikációjával ő lenne az Orbán-rendszer jó zsaruja, míg Szijjártó Péter külügyminiszter a keleti közeledést képviseli. 

„Képes meghallgatva és mérlegelve a különböző álláspontokat nem a pillanatnyi szempontok alapján döntést hozni. Láttam őt számos ilyen helyzetben, ez nagyon tanulságos volt” – részletezte az Orbán Viktortól tanultakat. Azt azonban “legnagyobb mértékben az Úristen kegyelmének” tartja, hogy államfő lett belőle. 

Jó néhány kérdésben vitázni szoktak a miniszterelnökkel, és Novák azt is elmondta, hogy szerinte Orbán árnyaltabban tekint a háborúra, mint ő. 

Budaházy nem hős

Novák Katalin április végén, a pápalátogatás alkalmával adott kegyelmet indoklás nélkül többek közt a Hunnia-ügy még börtönben ülő elítéltjeinek, köztük Budaházy Györgynek. Budaházyt idén márciusban ítéltek jogerősen 6 év fegyházbüntetésre terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt. 

„Az egyik legnehezebb döntés volt, amit eddig meg kellett hoznom”

– mondta a döntéséről, ami szerinte természetéből adódóan megosztó. Budaházyt sem ártatlannak, sem hősnek nem tartja, a döntés a pápalátogatás “kegyelmi pillanatában” született. Konkrétabban most sem részletezte, miért döntött a kegyelem mellett. Ezt érezte helyes döntésnek. 

Oktatásról

Egy tízes skálán hetesre értékelné a magyar közoktatás minőségét, három gyermeke is közoktatásban tanul. Alapvetően jó tapasztalatai vannak és szerencsésnek tartja magukat a pedagógusok többsége miatt. 

Novák szerint a tüntető diákok elégedetlensége „mindenképp elgondolkodtató”, és a pedagógusok béremelését a brüsszeli pénzektől függetlenül is fontosnak tartja. 

A 66 milliós zongora a magyar emberek érdeke

„Ez az ára egy minőségi zongorának” – mondja a 66,4 milliós Steinway&Sons versenyzongoráról a Sándor-palota Tükörtermében. „Ez a zongora a magyar állam tulajdona. Egy állam szintjén megjelenő kiadás nagyságrendekkel különbözik a hétköznapi élet költségeitől, ezért nem érdemes ezeket kiragadva összehasonlítani. Ez a dolgok természete.”

Szerinte az államfői tisztséghez az is hozzátartozik, hogy sok mindenben, így megjelenésben, eleganciában is meg kell ütni egy színvonalat. Szerinte a zongora a magyar emberek érdeke.

Novák szerint Magyarország legfontosabb problémája ma az, hogy hogyan tud a világnak ezen a huzatos részén erős, szuverén országként megmaradni.

Mi is kérdeztünk volna

A Forbes legbefolyásosabb magyar nők listájának közélet kategóriájában négy éve első helyezett Nováktól mi is kértünk interjút februárban, amikor a listán dolgoztunk. A köztársasági elnök eleinte el is fogadta, azonban sajtóosztálya később lemondta az interjút.

Pár év múlva polcokon lesz az újratölthető szempillaspirál. Ezek a magyar lányok a megálmodói

The post Interjút adott Novák Katalin: megszólalt Budaházyról, a 66 milliós zongoráról, és arról is, hogy vitatkozik-e Orbánnal appeared first on Forbes.hu.