:

Nagyhatalmú bankvezér volt, a NER-ben is jól ment neki, most börtönbüntetés várhat rá

Töröcskei István a NER kiépülése előtt is fontos pozíciókat betöltő üzletember, ismert milliárdos volt. Most akár 25 év börtön is várhat rá.

A kiépülő NER fontos háttérembere

Töröcskei egykor érdekelt volt a jobboldali médiatér megteremtésében az ellenzéki időkben kulcs fontosságú HírTV-ben és a Lánchíd Rádióban, de az államigazgatásban is kiemelten fontos szerepet kapott: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezére volt 2011-2014 között. Személyesen is jó kapcsolatot ápolt üzlettársával, a bukott oligarcha Simicska Lajossal. Töröcskei karrierje az MNB-ben indult, majd több bankot és pénzintézetet is vezetett (Kultúrbank, régi MHB illetve Magyar Exporthitel Biztosító), érdekelt volt az Equilor brókercégében is. Volt saját bankja is, ez okozta „vesztét”: a Széchenyi Bank 2014-ben ment csődbe, amikor az MNB visszavonta engedélyét. Töröcskei emiatt is mondott le az ÁKK éléről. A Töröcskei Istvánhoz köthető alapkezelők a Jeremie-pályázaton is nyertek forrásokat.

Nem maradt semmije

Letöltendő börtönbüntetést kér Töröcskei Istvánra és feleségére az ügyészség, amely számos gazdasági bűncselekménnyel vádolja a korábbi Fidesz-közeli üzletembert. A 73 éves Töröcskei kilenc év fegyházat kapott volna, ha már az előkészítő ülésen beismeri bűnösségét, ám ezt nem tette meg, így akár 25 évig is a rácsok mögött maradhat. Ma volt az újabb tárgyalása, ahol ott volt a Blikk is.

A lap azt írja, a milliárdos azt mondta meghallgatásán a bírónak:

Mindent elvettek tőlem (…) A pénzügyi csődbe magam is beleroppantam.

Töröcskei és a felesége is azzal védekezett, hogy egész életükben tisztességesek voltak. Töröcskei azt is mondta, gyermekei tulajdonában van az ingatlan, ahol most nyugdíjasként éli hétköznapjait, vagyona nincs, de közel félmilliárdos tartozása igen. A Blikk szerint Töröcskei felesége végig nagyon zaklatott volt, amikor a vallomását olvasta fel.

Milliárdos veszteség: ezzel vádolják őket

Az ügyészség azzal gyanúsítja a házaspárt, hogy a veszteségesen Széchenyi Bankot hitelből vásárolták meg, és miután nem tudtak eleget tenni az MNB által kért tőkepótlásnak sem, a szükséges forrásokat fiktív hitelek kihelyezésével teremtették elő. Leegyszerűsítve: a bank eszközeit felhasználva próbálták rendezni kötelezettségeiket. Az ügyészség szerint több mint 2,3 milliárd forintnyi vagyoni hátrányt okoztak a Széchenyi Banknak. Az ügyben összesen 15 vádlott van, a következő tárgyalási nap szeptemberben lesz.

Borítókép: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Töröcskei István, az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) vezetõje az egyeztetésüket követõen tartott sajtótájékoztatón az ÁKK budapesti székházában 2013. április 15-én. MTI Fotó: Kovács Attila

The post Nagyhatalmú bankvezér volt, a NER-ben is jól ment neki, most börtönbüntetés várhat rá appeared first on Forbes.hu.