:

Így lehet gyorsan kideríteni, kinek magasabb az intelligenciája

Így lehet gyorsan kideríteni, kinek magasabb az intelligenciája

Az intelligenciateszteken magas pontszámot elérő emberek gyorsabban válaszolnak az egyszerű kérdésekre, mint kevésbé intelligens társaik. Amikor viszont összetettebb feladatokra kerül sor, a helyzet megfordul. Az „okosabb” emberek itt több időt használnak fel a kérdések megválaszolására, igaz sokkal nagyobb valószínűséggel találják is el a helyes választ – írja az IFLScience.

Petra Ritter, a berlini Charité Egészségügyi Intézet professzora olyan szimulációkat készít, amely a különböző emberi agyak jellemzőit utánozzák. Ezen kutatásokhoz most egy olyan, 1176 résztvevővel készült vizsgálatot vettek alapul, amelyben funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat (fMRI) segítségével vizsgálták, hogyan működnek az agyi kapcsolatok komolyabb kihívás, és nyugalom esetén.

A tesztek során a résztvevőknek egy sor mintát mutattak, és arra kérték őket, hogy azonosítsák az azok mögött álló szabályokat. A kérdések nehézsége folyamatosan emelkedett.

A kutató végül az agyi aktivációs minták, a mért IQ- és a tesztteljesítmény közötti kapcsolatot vizsgálta.

Ebből kiderült, hogy a magasabb intelligenciával bíró emberek nemcsak gyorsabban válaszolnak az egyszerű kérdésekre, de az agyi szinkronizáció szintje is magasabb az esetükben. A bonyolultabb feladatok esetében az volt az előnyük, hogy volt türelmük megvárni, míg az agy minden területe elvégezte a szükséges feladatát, és nem kapkodott a gyors válaszadás végett.

Az eredmények alapján Ritter képes volt lemásolni a fejlettebb emberi agyak jellemzőit, és olyan egyedi modelleket (BNM) hozott létre, amelyek összekapcsoltsága hasonlított a résztvevőkéhez. A mesterséges agyi hálózatok felülvizsgálata jelenleg is zajlik, azonban a kutató reméli, hogy hamarosan bevethető lesz neurodegeneratív betegségekben szenvedőknél is.

The post Így lehet gyorsan kideríteni, kinek magasabb az intelligenciája first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés