:
Breaking News

Felrobbant egy 30 méter magas gát a Dnyeper folyón, árvíz fenyegeti a térséget

Felrobbant egy 30 méter magas gát a Dnyeper folyón, árvíz fenyegeti a térséget

A 18 köbkilométernyi víz Herszont is fenyegeti, órákon belül kritikussá válhat a helyzet. Egyelőre nem tudni, ki a felelős, mindkét fél egymásra mutogat.

Kedd hajnalban felrobbant a Nova Kahovka-i gát a Dnyeper folyón, Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén, ami az ukrán és az orosz erők szerint is vízáradatot szabadított el a háborús övezetben, számolt be a Reuters.

New #satellite images (November 11, 2022, 10:25am local time) show significant damage to the Nova Kakhovka dam, near #Kherson, #Ukraine, with sections of the dam and sluice gates destroyed. https://t.co/msSBBI6h7h pic.twitter.com/yYkXOM1SIf

— Maxar Technologies (@Maxar) November 11, 2022

Az ukrán hadsereg déli parancsnoksága Oroszországot vádolta a gát összeomlásáért. Éjszaka közleményben jelezték, hogy a tározó gátját az oroszok robbantották fel. A megszállt Nova Kahovka orosz polgármestere tagadja ezt, szerinte az ukrán tüzérségi bombázás miatt omlott össze a gát. 

A hatóságok áramtalanításra szólították fel a helyieket, evakuálásra készülnek.

A helyzet kritikus, a 30 méter magas és 3,2 kilométer hosszú gát egy 18 köbkilométeres víztározót tart. 1956-ban építették a Dnyeper folyón a kahovkai vízerőmű részeként. Ez a tározó látja el vízzel az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím-félszigetet és a szintén orosz fennhatóság alatt álló Zaporizzsjai atomerőművet is.

Borítókép: a felrobbant kahovkai gát / Twitter

The post Felrobbant egy 30 méter magas gát a Dnyeper folyón, árvíz fenyegeti a térséget appeared first on Forbes.hu.