:

Megsértette a gyerekek adatvédelmét, brutális bírságot kapott a Microsoft

2015 és 2020 között a Microsoft több esetben a szülők engedélye nélkül évekig megőrizte az Xbox-fiókbeállításból származó személyes adatokat, még befejezetlen regisztráció esetén is.

Mintegy 20 millió dollárt, azaz úgy 6,8 milliárd forintnak megfelelő összeget kell fizetnie a Microsoftnak az Egyesült Államokban, miután kiderült, hogy jogtalanul gyűjtöttek adatokat az Xbox-fiókot nyitó gyerekekről, írja a BBC.    

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Hatóság (FTC) vizsgálata szerint 

a Microsoft elmulasztotta tájékoztatni a szülőket az adatgyűjtési szabályokról. Ezzel a cég megsértette a gyermekek online adatainak védelméről szóló törvényt, mivel nem szerezték be megfelelően a szülők hozzájárulását. Emellett a szükségesnél hosszabb ideig őrizték meg a 13 év alatti gyermekek személyes adatait a 2021 előtt létrehozott fiókok esetében.

Új gyakorlatot kell bevezetniük

Az Xbox-regisztráció során olyan adatokat gyűjtenek, mint a teljes név, az e-mail cím, a születési dátum vagy a profilkép.

A Microsoft azonban csak a személyes adatok, például a telefonszám megszerzése után kérte a szülő engedélyét.

2015 és 2020 között a Microsoft több esetben évekig megőrizte a fiókbeállításból származó adatokat, még befejezetlen regisztráció esetén is. A vállalat elmulasztotta tájékoztatni a szülőket a begyűjtött adatokról, beleértve a felhasználó profilképét is.

A megállapodás részeként a Microsoftnak új biztonsági gyakorlatokat kell bevezetnie. Az új rendszer két hét elteltével törli az összes személyes adatot, ha nincs szülői beleegyezés. A megállapodást még egy szövetségi bírónak is jóvá kell hagynia, csak ezután léphet hatályba.

Múlt héten az Amazon kapott 25 millió dolláros bírságot a Szövetségi Kereskedelmi Hatóságtól, miután kiderült, hogy éveken át megőriztek érzékeny adatokat gyerekekről.

The post Megsértette a gyerekek adatvédelmét, brutális bírságot kapott a Microsoft appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés