:

Vision Pro: tényleg forradalmat hoz az Apple új csodakütyüje?

Vision Pro: tényleg forradalmat hoz az Apple új csodakütyüje?

Az Apple június 5-én mutatta be a régóta pletykált, Apple Vision Pro névre keresztelt kevert valóság (kiterjesztett és virtuális) szemüvegét, ami 3500 dolláros (~1,2 millió forint) áron kerül majd forgalomba valamikor 2024 elején, kezdésnek kizárólag az Egyesült Államokban.

Az almás cégnek ez az első ilyen típusú eszköze, ami drágább, mint bármelyik hasonló kütyü a piacon. Annyira drága, hogy ebből az összegből két PlayStation 5 és két PlayStation VR2 is vásárolható, miközben még pénze is marad az embernek. A szemüveg ugyanakkor bizonyos elemiben túlmutat mindenen, amivel az AR/VR szegmensben találkozni lehet, és mivel az elemzők szerint az eszköz legyártása az 1600 dollárt is elérheti, nem csoda, hogy az Apple a dupláját elkéri ennek, hiszen a cég sosem volt szégyenlős, ha az árazásról volt szó.

De mit kapunk ennyi pénzért?

Az Apple Vision Pro egy prémium termék, alumínium kerettel (a legtöbb VR headset műanyag), extra kényelmet biztosító belső kivitellel, üveg előlappal, belül pedig két olyan OLED kijelzővel, amik egyenként 23 millió pixel megjelenítésére képesek. A képfrissítésről egyelőre nincsenek információk, de azok, akik az Apple eseményén ki tudták próbálni az eszközt, úgy nyilatkoztak, hogy érzésre adott a 120 Hz. A demót kirpóbálók emellett arra is kitértek, hogy a kütyü nem könnyű, főleg más, alapvetően műanyagból készült hasonló headsethez képest.

Ez annak fényében is érdekes, hogy az Apple szemüvege külső aksival rendelkezik, ami egy vezetéken csatlakozik a headsethez. A telep két órányi energiát biztosít az eszköznek, de egy extra kábellel a kiegészítő ráköthető a hálózatra is, ami „végtelen” energiaellátást biztosít.

Justin Sullivan/Getty Images

Amiben az Apple Vision Pro különbözik a legtöbb felső kategóriás VR kiegészítőtől, hogy nincs szükség hozzá sem kontrollerekre, sem egy külön gépre, ami biztosítja a szükséges számítási kapacitást. Utóbbiért a gyártó saját fejlesztésű M2 processzora és egy frissen bejelentett R1 chip fel – magyarán ez az eszköz önmagában egy számítógép, saját operációs rendszerrel (Vision OS).

A két lapka dolgozza fel a 12 kamerából, 5 érzékelőből (LiDAR), a további szenzorokból és a 6 mikrofonból beérkező adatokat. Kontrollerekre is azért nincs szükség, mert a Vision Pro a beépített kompononseknek hála precízen képes követni a szemet, illetve a kezeinket: előbbivel navigálhatunk az operációs rendszer ikonjai között, utóbbiakkal pedig kattinthatunk és scrollozhatunk. Akik kipróbálták a headsetet, azt állítják, hogy ez a megoldás olyan jól működik, hogy már-már mágiának tűnik, és teljesen más, mint amit más eszközök kínálnak. A rendszer emellett akár hanggal is vezérelhető, gépelés helyett például akár diktálhatunk is szövegeket.

És mit lehet vele csinálni?

Az Apple természetesen már jó ideje gőzerővel dolgozik azon, hogy a megjelenésre rengeteg, már meglévő alkalmazás elérhető legyen a felhasználók számára. A 2024-es induláskor több ezer  iPad- és iOS-alkalmazás fog működni a Vision Pro alatt, az eszköz külön áruházat is kap, amiből egyedi Vision Pro app lesznek letölthetők, sőt, Bluetooth-os kiegészítőkkel akár arra is lesz lehetőség, hogy a Mac gépek rendszerét kezeljük a szemüvegen keresztül. A kijelzők a valós környezetet 3D-ben mutatják, ezen jelenik meg egy vagy több képernyő/alkalmazás, magyarán kapunk egy virtuális multitask felületet, ahol egyszerre futhat videó, böngésző és üzenetküldő, amik között a szemünk mozgásával válthatunk, az ujjaink mozgásával pedig kezelhetjük őket.

Apple

Természetesen lesz FaceTime (videochat) lehetőség is, ahol az alkalmazás nem a felhasználót mutatja majd, hanem a felhasználó korábban a kamerákkal beolvasott avatarját, ami képes lesz leutánozni az ember összes mozdulatát és az arcán megjelenő érzelmét – valós időben. És ha ez még nem lenne elég fura, akkor érdemes tudni azt is, hogy a szemüveg külső üveg része egy kijelzőt is tartalmaz, ami a közelünkben lévő embereknek képes megmutatni az arcunk letakart részét (nem videót, virtuális másolatot), a szemünkkel és az érzelmeinkkel együtt.

Az Apple Vision Pro teljesen új módját biztosítja a már megszokott alkalmazások használatának, csak a korábbinál sokkal nagyobb, virtuális kijelzőkön, emellett pedig lehetőséget ad filmek, sorozatok, fotók megtekintésére, szintén sokkal, de sokkal nagyobb méretben (a szemünk ugyanis sokkal nagyobbnak fogja érzékelni), mint bármilyen telefon, táblagép vagy tévé esetében – a méret természetesen bármikor testreszabható. Ehhez jön még az is, hogy a fülek mellé olyan hangszórók kerültek, amik képesek a spatial audio (térhatás) kezelésére, és az Apple elmondása szerint mindez olyan élményt biztosít, amit képes túlszárnyalni bármilyen házimozi rendszert.

Apple

Ehhez persze tartalom is kell, de az Apple-nek ugye van saját streaming platformja, és a Disney is bejelentette, hogy a megjelenéskor a Disney+ elérhető lesz Vision OS-re, sőt olyan speciális, akár 3D-s tartalmakat gyártanak az eszközre, amik máshol – elvileg – nem lesznek elérhetők.

A tartalomfogyasztás ilyen formájában amúgy hihetetlen lehetőségek vannak, gondoljunk csak bele, hogy milyen lehet úgy sportközvetítést nézni, kiváló minőségben, hogy nem egy kamera képét követjük, hanem a fejünket forgatva követhetjük például egy foci- vagy kosármeccs történéseit, úgy, mintha a pálya szélén állnánk/ülnénk. Nem beszélve a 3D-s tartalmakról, illetve a játékokról, ahol nem szemlélői, hanem részesei vagyunk egy virtuális világnak.

Az Apple Vision Pro ráadásul nemcsak tartalmak fogyasztására, de rögzítésére is alkalmas, készíthetők vele 3D-s képek és videók, amik aztán ugyanilyen formában visszanézhetők. Ez kifejezetten immerzív élményt biztosít, lényegében újraélhetők a korábban rögzített pillanatok, bár itt is felmerül, hogy mennyire lesz furcsa, mikor valaki egy társaságban egy ilyen eszközzel a fején rögzít felvételeket. És akkor arról még nem is beszéltünk, vajon az emberek milyen szituációkban fogják használni ezt a rögzítési funkciót és kikkel fogják megosztani a felvételeket. Itt érdemes megjegyezni, hogy az Apple most is figyel a biztonságra, így az eszközt felvéve a rendszer retinaszkenneléssel azonosítja a tulajdonost, hogy illetéktelenek ne használhassák a headsetet.

Ez lesz a jövő?

Erre nehéz válaszolni. Ez az Apple első ilyen eszköze, ami lényegében egy játszótér lesz az early adapterek és a fejlesztők számára, ugyanakkor azon szerencsések, akik kipróbálták a Vision Prót, szinte mind azt mondják, hogy a kütyü olyan képminőséget és felhasználói élményt biztosít, mint semmilyen más kütyü korábban. Mondjuk 1,2 millióért ez a minimum, de az szinte biztos, hogy az Apple Vision Pro nem lesz tömegtermék. Viszont a később érkező modellek, amik vélhetőleg olcsóbbak lesznek, már elérhetnek egy szélesebb réteghez.

Éppen ezért nem túlzás azt állítani, hogy ez a cég legfontosabb bejelentése az első okostelefonjuk óta, az viszont már főleg a fejlesztőkön múlik, hogy képesek lesznek-e olyan felhasználási módokat találni neki, amik elindítanak egy olyan forradalmat az AR/VR terén, mint amit az iPhone megjelenése okozott a mobiletelefonok piacán (és az életünkben).

The post Vision Pro: tényleg forradalmat hoz az Apple új csodakütyüje? first appeared on 24.hu.