:

Egy grammot se nyom a világ első robotméhe

Egy grammot se nyom a világ első robotméhe

Világszerte csökken a méhállomány, ami komoly problémát jelen, lévén az emberek által elfogyasztott élelmiszerek mintegy harmada függ a méhek és más rovarok beporzó tevékenységétől. A méhek fokozott védelme mellett kutatók már elkezdtek dolgozni a rovarok mesterséges pótlásán is – írja az Interesting Engineering.

A Washington Állami Egyetem (WSU) kutatócsoportja által fejlesztett Bee++ elnevezésű robot hat szabadságfokkal képes repülni, ami komoly előrelépést jelent a miniatűr robotika területén. Az intézmény közleménye szerint ez az első olyan robot a maga nemében, amely képes minden irányba stabilan repülni.

A robot fejlesztése már évtizedek óta zajlik, lévén a kutatók világszerte próbálnak megoldást találni a csökkenő méhállomány problémájára.

A fejlesztők bíznak benne, hogy a szerkezet egy napon új módszereket kínálhat a növények beporzására, valamint keresési és mentési műveletek végrehajtására olyan, emberek számára megközelíthetetlen helyeken, mint az összeomlott épületekben.

A robot mindössze 95 milligramm súlyú és 33 milliméteres szárnyfesztávolsággal bír, ám még így is közel tízzel nagyobb, mint egy átlagos méh. A fejlesztésről szóló kutatást a június végén tartandó IEEE International Conference on Robotics and Automation konferencián mutatják majd be.

The post Egy grammot se nyom a világ első robotméhe first appeared on 24.hu.