:

Rangos német kulturális kitüntetést kapott a vállaltan állami támogatás nélkül működő magyar csapat

Rangos német kulturális kitüntetést kapott a vállaltan állami támogatás nélkül működő magyar csapat

Idén a magyarországi OFF-Biennále kurátori csapata lett a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos kitüntetésének, a Goethe Medálnak az egyik díjazottja. Az OFF ezzel olyan korábbi magyar díjazottak táborához csatlakozik, mint Heller Ágnes, Tandori Dezső vagy Eötvös Péter. 

Az OFF-Biennálé egyfajta válasz a hazai kulturális-politikai helyzetre, egy 2015-ben mindenféle állami támogatás nélkül alapított tudatosan különutas, független kortárs művészeti fesztivál. (Társalapítójáról, a Forbes legbefolyásosabb nőket összegyűjtó listáján is szereplő Somogyi Hajnalka kurátorról a 2021. márciusi Forbes-ban írtunk portrét.) Az OFF-Biennálé Forbes.hu-nak is eljuttatott közleménye szerint az idei Goethe-érmet az OFF-on kívül Gaga Chkheidze grúz filmmenedzsernek, Yi-Wei Keng tajvani kurátornak és dramaturgnak ítélték oda.

Szakmailag nincs ennél sokkal feljebb – magyar kurátor a nemzetközi képzőművészeti színtér száz legbefolyásosabb szereplője közt

Kortárs és független

Carola Lentz, a Goethe Intézet elnöke a Goethe-érem idei díjazottjainak bejelentésekor hangsúlyozta:

„a kulturális élet szereplői és a civil társadalom aktivistái világszerte egyre többször vannak kitéve cenzúrának, elnyomásnak, üldöztetésnek és háborúnak.

Az idei díjazottak inspiráló módon teremtenek lehetőségeket és kapcsolatokat és hoznak létre olyan helyeket, ahol az emberek találkozhatnak és megtapasztalhatják a perspektívák sokszínűségét. Ezzel jelentős mértékben hozzájárulnak a kölcsönös kulturális megértéshez, a globális kapcsolatokhoz, valamint a véleménynyilvánítás és a művészet szabadságához.” Az OFF-ról azt mondta, hogy a legnagyobb független, kortárs művészeti rendezvény Magyarországon, és művészi eszközökkel reflektál aktuális társadalmi, politikai és ökológiai témákra. Ehhez programszerűen nem vesz igénybe állami támogatást. Remélik, hogy a Goethe-éremmel biztatást és támogatást adhatnak a további munkához.

Az OFF Biennálé kurátori csapata Fotó: Goethe Institut/Csoszó Gabriella, Lettner Kriszta

Tudatosan távolságot tart a nemzeti kultúrpolitikától

A díjat odaítélő bizottság szerint az OFF hat fős kurátorcsapata, amely kizárólag nőkből áll, kapcsolatot teremt a kortárs képzőművészet és a civil társadalom között, és nyilvános párbeszédet kezdeményez aktuális társadalmi és ökológiai témákról. Olyan kérdések állnak a középpontban, mint például a klímaválság, a magyarországi kisebbségek helyzete és a kollektív cselekvés ereje.

Ehhez a kurátorok nemcsak fontos külföldi véleményeket ütköztetnek a magyar vitákban többek között Németországból, hanem a magyar és kelet-európai álláspontokat is bemutatják Németországban és azon túl is, mint legutóbb a documenta fifteen (a a dokumenta a Velencei Biennále mellett a világ egyik legfontosabb kortárs művészeti kiállítása – a szerk.) alkalmával. Az OFF-Biennále elsősorban a független képzőművészeti életet támogatja a maga tevékenységével. Tudatosan távolságot tart a nemzetállami kultúrpolitikától, ezért állami támogatás nélkül működik és nem kooperál az állami képzőművészeti intézményekkel.

Ezt az OFF-Biennále erős politikai állásfoglalásnak tartja, egyben alapvető gyakorlati feltételnek ahhoz, hogy védelmezze a művészi kifejezés szabadságát és programjai szakmai integritását.

A jelölteket a külföldi Goethe Intézetek javasolják azok közül, akik jelentős szerepet játszanak a kulturális életben és kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtanak; a díjazottakról szóló döntést egy szakmai zsűri hozza meg. A Goethe-érmet Carola Lentz, a Goethe Intézet elnöke adja át ünnepélyes keretek között augusztus 28-án Weimarban.

The post Rangos német kulturális kitüntetést kapott a vállaltan állami támogatás nélkül működő magyar csapat appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés