:

A magyarok döntő többsége nem kér az akkumulátorgyárakból

A magyarok döntő többsége nem kér az akkumulátorgyárakból

A magyarok közel kétharmada, 62 százaléka nem ért egyet azzal, hogy Magyarországon új akkumulátorgyárak épüljenek. Leginkább attól tartanak, hogy az üzemek veszélyes anyagokkal fogják szennyezni a környezetet.

„Bizonyára hallott róla, hogy új akkumulátorgyárak építését tervezik Magyarországon. Ön egyetért vagy nem ért egyet azzal, hogy új akkumulátorgyárak épüljenek?” Hangzott az ezer válaszadónak feltett kérdés. 62 százalék felelte erre azt, hogy nem ért vele egyet, 32 százalék egyetért, 6 százalék nem tudja / nem válaszolt. A friss közvéleménykutatást a Greenpeace megbízásából a Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závecz Research április végén-május elején végezte.

A kutatásból az is kiderült: a magyarok többsége (57%) elsősorban a megújulók támogatását várja a kormánytól, és feloldaná a szél- és a napenergia terjedését korlátozó intézkedéseket, mivel úgy látja, hogy a megújulókkal lehet megóvni a környezetet, és ezek jelentenek kiutat az orosz energiafüggőségből.

Már a tavalyi is az akkumulátorgyárak éve volt itthon, és a java csak most jön

A Greenpeace a kutatás eredményeire alapozva azt várja a kormánytól, hogy vegye figyelembe a lakosság aggályait az akkumulátorgyár beruházásokkal kapcsolatban. „A környezet- és természetvédelmi szempontok érvényesítéséhez elengedhetetlen a zöldhatóságok megerősítése, valamint egy környezetvédelmi minisztérium felállítása. Emellett azt is várjuk, hogy a kormány indítson energiahatékonysági és -takarékossági programokat, és pörgesse fel megújuló technológiák, közöttük a szélenergia terjedését” – mondta Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány felelőse.

A Greenpeace Magyarország általánosságban támogatja az elektromobilitás terjedését. Ám amíg nincs átfogó stratégiai, környezetvédelmi hatásvizsgálat a hazai akkumulátor beruházások energetikai, vízhasználati és környezetbiztonsági hatásaira és kockázatára, illetve amíg nem vonják be a helyi lakosokat, civileket a döntéshozatalba, addig a zöldszervezet kockázatosnak látja az újabb akkumulátor beruházásokat.

Több ebből Durván növelhetik az áram árát az új akkumulátorgyárak Debreceni gigagyár: a helyiek szenvedése árán gazdagodnak az akkumulátorgyártók, de nekik is megvan a gyenge pontjuk

The post A magyarok döntő többsége nem kér az akkumulátorgyárakból appeared first on Forbes.hu.