:

Vízválság: már a világ egyik legnagyobb alkoholgyártója is komolyan aggódik

Vízválság: már a világ egyik legnagyobb alkoholgyártója is komolyan aggódik

A Diageo Plc, a világ legnagyobb szeszesitalgyártó vállalata aggódik amiatt, hogy az éghajlatváltozás miatt nem lesz elég víz, ami nélkülözhetetlen alapanyag számukra is.

A víz hiánya jelenti a legnagyobb kockázatot a klímaváltozással összefüggésben a világ legnagyobb szeszesitalgyártó vállalata számára (a Diageo Plc a Tanqueray gin, a Guinness sör és a Baileys gyártója). Erről Michael Alexander, a cég környezetvédelmi és mezőgazdasági fenntarthatóságért felelős globális vezetője beszélt a Bloombergnek. A cégnek a tavalyi évben 43 telephelyén is gondot okozott a vízhiány.

Már van olyan EU-s tagállam, ahol a vízhiány a legnagyobb probléma

A bolygó olyan gyors ütemben melegszik, hogy a vállalatok – például a farmergyártó Levi’s vagy a brit vendéglátóipari cég, a Whitbread –, kénytelenek olyan újításokat bevezetni, amelyek csökkentik az eddigi vízfelhasználás mértékét.

Így van ezzel a Diageo is, ők 2030-ig akarják jelentősen csökkenteni a vízfelhasználást.

A szeszes italok több mint 60 százaléka, a sör több mint 90 százaléka vízből áll.

Az egyéb összetevők pedig – szőlő és gabona – szintén függnek attól, hogy mennyi vizet kapnak.

A szeszesitalgyártó vállalat 2022-ben mintegy 17,52 milliárd liter (4,6 milliárd gallon) vizet használt fel. A mostani vállalásuk szerint 2030-ra a vízfelhasználás hatékonyságot a 2020-as szinthez képest 30-40 százalékkal fogják javítani.

Több ebből Gigaberuházás, ami zabálja a vizet, miközben vízhiány van, de a politika mindenben a nagy cég mellett – ismerős? Nem elég a vízhiány, az elérhető víz minősége is veszélyben van Túl nagy a hőség, betehet a dinnyeszezonnak

The post Vízválság: már a világ egyik legnagyobb alkoholgyártója is komolyan aggódik appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés