:

Még inkább luxus lesz az olívaolaj

Még inkább luxus lesz az olívaolaj

Rekordszintre emelkedett az olívaolaj ára az elhúzódó spanyolországi aszály miatt. A megemelkedett árak várhatóan hosszabb ideig így maradnak.

A neves séf, José Andrés nemrégiben azt tweetelte, hogy a tojást egy ujjnyi olívaolajban kell sütni, mire valaki azt kommentálta, hogy már egy ujjnyi mennyiség is nagyon drága, és vajon mi lehet az olcsóbb alternatíva. Egy másik angliai kommentelő pedig azt jegyezte meg, hogy már az olcsó, diszkontáruházakban sincs megfizethető olívaolaj.

A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint az olívaolaj világpiaci ára elérte az 5989,8 dollárt tonnánként, ami 26 éves csúcsot jelent, írja a CNBC. A magas árak pedig még egy ideig megmaradhatnak, mondta Kyle Holland, a Mintec elemzője.

Az árak emelkedésének fő oka a Spanyolországban tapasztalható elhúzódó szárazság.

„A történelmi csúcsra emelkedő árak nagyrészt a rossz időjárással, a Földközi-tenger térségében, de leginkább Spanyolországban tapasztalható rendkívüli szárazsággal függenek össze. Spanyolország az olívaolaj egyik fő termelője és exportőre” – mondta Holland.

Mindennapos lesz a hőség és a szárazság, ha nem változtatunk gyorsan

Elmondása szerint a rendkívül rossz időjárási viszonyok miatt a legutóbbi október-februári olívaszüret során a szokásosnál 50 százalékkal kevesebb termést sikerült betakarítani, ami szűkítette a globális kínálatot és felfelé nyomta az árakat.

Spanyolországban márciusban nagyon száraz időjárás volt, az átlagos havi csapadékmennyiség mindössze 36 százalékát mérték. Ha az időjárás nem változik, a közelgő betakarítási időszak még rosszabb terméshozamot hozhat.

The post Még inkább luxus lesz az olívaolaj appeared first on Forbes.hu.