:

Dróntaxikkal oldanák meg a dugókat Izraelben

Dróntaxikkal oldanák meg a dugókat Izraelben

A napokban dróntaxikat teszteltek Izraelben. A tesztrepüléseken olyan drónokkal kísérleteztek, amelyek utasok és viszonylag nehéz teher szállítására is alkalmasak, ember azonban egyelőre nem tartózkodhatott rajtuk – írja az MTI.

A tesztrepülések egy nagyszabású projekt részei, amelynek célja egy nemzeti drónhálózat létrehozása, és a légtér alkalmassá tétele arra, hogy ezek a járművek is használhassák a földfelszíni utas- és áruforgalom tehermentesítésére. Erre azért van szükség, mert az ország közútjain a közlekedést rendszeresen súlyos dugók nehezítik.

Miri Regev, a szállítási tárca minisztere szerint méretét és összetettségét tekintve ez az első ilyen kezdeményezés a világon. A teljes kivitelezésnek része a jogi és az infrastrukturális környezet megalkotása. Ez azért lesz nehéz, mert az izraeli légtér a világ egyik legjobban ellenőrzött légtere, és a méretéhez képest az egyik legforgalmasabb is.

A kipróbált gépek között van például az izraeli gyártású AIR ONE, amely kétüléses, és legfeljebb 160 kilométeres távolságra képes maximum 220 kilogrammos terhet szállítani. A könnyebb parkolás érdekében szárnyai összecsukhatók. A másik, EH206-S jelzésű kínai modell hasonló paraméterekkel bír, de csak 30 kilométeres hatótávval bír. A következő két évben a drónokat alkalmazó izraeli vállalatok havi rendszereséggel, egy héten át az ország egész területét érintően végeznek majd tesztrepüléseket.

The post Dróntaxikkal oldanák meg a dugókat Izraelben first appeared on 24.hu.