:

Az Apple és az Adidas is beszállt Messi leigazolásába

Az argentin világbajnok Amerikában folytatja pályafutását, tegnap este a Mundo Deportivo spanyol sportlapban jelentette ezt be. Az FC Barcelona szurkolóitól bocsánatot kért, de nem tett le róla, hogy visszatérjen egyszer a klubhoz.

Napok óta az volt a téma Spanyolországban, főleg Katalóniában, hogy Messi visszatér-e a csapathoz, ahol a karrierje nagy részét töltötte. Édesapja a városban tárgyalt, Messi cégeinek központja, irodája az FC Barcelona elnökének, Joan Laportának az otthonához közel van. Árulkodó volt, hogy az első tárgyalás mindössze félóráig tartott.

Pár nap Barcelonában

Így állt a helyzet még tegnap reggel:

Messi két év után elhagyta a francia Paris Saint-Germain (PSG) csapatát és vissza akart térni a Barcelonához, édesapja a városban volt és tárgyalt is a klub elnökével, Joan Laportával,Jorge Messi azt is megerősítette: fia valóban vissza akar térni. Laporta azt mondta, a család ismeri a feltételeket – a Liga, csökkentett fizetés mellett áldását adná Messi visszatérésére. Messit az Inter Miami FC is hívta, a városban van egy luxus ingatlanja. Szaúd-Arábia a világ legjobban kereső focistájává tette volna, a héten be is akarták volna jelenteni. Az Al-Hilal vitte volna. Messi amúgy az ország turisztikai nagykövete.

Tegnap este végül maga Messi erősítette meg: a döntése végleges, Miamiba igazol 4 évre, ahol 54 millió dollárt fog keresni évente.

A The Athletic úgy tudja, hogy ebben szerepet játszott két cég is, akikkel Messi együtt fog dolgozni:

Az Apple a streamingfelületén kínált MLS Season Pass előfizetési díjából ajánlott bevételrészesedést a játékosnak,az Adidas az eladásai után kínált profitrészesedést a világbajnoknak. A Messi-hatás: brutálisan elszálltak a jegyárak

Az Inter Miami mérkőzéseire szóló jegyárak szerdán néhány óra leforgása alatt az egekbe szöktek. A “másodpiacon” máris 1000 százalékos a jegyárak emelkedése, mindenki élőben akarja látni az argentin zseni amerikai bemutatkozását.

Az Inter Miami július 21-i, a mexikóvárosi Cruz Azul elleni Ligakupa-mérkőzésére – amely a hírek szerint Messi első mérkőzése lesz a klubnál – a jegyárak 29 dollárról 459 dollárra ugrottak a TickPick szerint. A jegyértékesítő oldalon a Miami augusztus 26-i, New York Red Bulls elleni hazai mérkőzésére – amely a hírek szerint Messi első MLS-meccse lesz – a belépő ára 30 dollárról 512 dollárra ugrott. Az árak már akkor elszálltak, amikor még meg sem erősítették az addigi pletykákat.

A Miami szeptember 3-i, a címvédő Los Angeles FC elleni mérkőzésére a legolcsóbb jegy ára 81 dollárról 599 dollárra emelkedett.

Egy másik amerikai jegykereskedő oldalon még ennél is durvább volt az emelkedés.

A TicketiQ-on szereplő legolcsóbb belépő erre a mérkőzésre még ennél is magasabb, 684 dollár – 686%-os növekedés a szezon eleji belépőhöz képest (87 dollár) -, míg a Miami Charlotte FC elleni idegenbeli mérkőzésére 748%-kal nőtt a belépő ára ugyanebben az időszakban (42 dollárról 356 dollárra).

A Miami hazai meccseire szóló jegyek átlagára szintén megugrott a szezon eleji 152 dollárról 935 dollárra – a TicketiQ szerint ez 515%-os növekedést jelent.

Messi: Elég volt a reflektorfényből

A Mundo Deportivónak azt mondta, az elsődleges cél az FC Barcelona lett volna, de nem akart olyan helyzetbe kerülni, mint két éve. Akkor a spanyol liga szigorú pénzügyi szabályai miatt kellett végül mennie. Utólag sok részlet kiderült: valószínűleg a klubvezetés is tisztában volt vele, hogy nem tudják megtartani, bár erről akkor máshogy nyilatkoztak. Az, hogy Messi nem tér vissza, nagy pofon Joan Laportának, az FC Barcelona elnökének. Minden sikere mellett az ő nevével fonódhat össze: nem tudta megtartani a klubtörténelem legjobbját.

Nem lenne meglepetés, ha a Messi család párnapos barcelonai előadása csak Laportának szólt volna, hogy visszaszúrjanak neki azért, ahogy két évvel ezelőtt kezelte a játékos helyzetét.

Messi azt mondta, a bizonytalanság mellett azt sem akarta, hogy a klub játékosokat adjon el vagy mások fizetését csökkentse miatta. Ha így volt, akkor eleve elég kevés esélye volt egy újabb barcelonai szerződésnek. A klub anyagi helyzete miatt egyértelmű volt, hogy jelentős bércsökkentés az ára a visszatérésnek, még ha Messi le is ad a saját fizetési igényeiből.

Messi abban biztos volt, hogyha nem jön össze a visszatérés, akkor elhagyja Európát.

Ki akar lépni kicsit a reflektorfényből, a családjára is koncentrálni a játék mellett. Ezért döntöttek végül Amerika mellett. Ahhoz képest, hogy 35 éves, itt sem fog rosszul keresni: összesen több mint 200 millió dolláros szerződést fog aláírni. Ez azt is jelenti, jobban fog keresni, mint előző állomáshelyén, Párizsban. A végső megállapodáshoz még pár részlet letárgyalása hátra van. A Forbes mostani listáján amúgy így is a 2. legjobban kereső sportoló a világon.

Messinek örülhet az MLS, az amerikai liga is, nagyon jó reklámot kap vele a sportág. Az USA 2026-ban vébét rendez Mexikóval és Kanadával együtt, ez lesz az első 48 csapatos világbajnokság.

Az Inter Miami elég rosszul áll most, 15. a 16 csapatos főcsoportjában. Tulajdonosai között ott van az a David Beckham is, aki szintén a PSG-ből igazol Amerikába a karrierje végén. Messi amúgy azt is mondta, nem opció, hogy a Miami kölcsönadja a Barcelonának, noha ez korábban felmerült.

A hétszeres aranylabdás tavaly év végén lett világbajnok az argentin válogatottal. Klubszinten és a válogatottal is mindent megnyert, amit lehet. Hét Aranylabdát nyert eddig, a vébé miatt nagy esélye van a nyolcadik díjra is.

Borítókép: Santiago del Estero, 2023. március 29.
Lionel Messi, a világbajnok argentin labdarúgó-válogatott csapatkapitánya ünnepel a Curacao elleni barátságos mérkõzés után Santiago del Esteróban 2023. március 28-án. Az argentin válogatott 7-0-ra gyõzött, Messi három gólt lõtt. MTI/EPA/EFE/Juan Ignacio Roncoroni

The post Az Apple és az Adidas is beszállt Messi leigazolásába appeared first on Forbes.hu.