:
Breaking News

Aggódsz a szochopara miatt? 10 tévhit, amit nem biztos, hogy tudtál

Aggódsz a szochopara miatt? 10 tévhit, amit nem biztos, hogy tudtál

Óriásit ugrik az adóteher – de nem minden esetben. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.

Július elsejétől a kormány újabb, 13 százalékos szociális hozzájárulási adóval terheli a természetes személyek kamatjövedelmét – így az már az eddigi, 15 százalékos adó mellett összesen 28 százalékos teherre hízik. A szocho hozzájárulással kapcsolatosan azonban rengeteg tévhit kering, amit a Bankmonitor szakértői tisztáznak.

Több ebből Aggódsz a szochopara miatt? 10 tévhit, amit nem biztos, hogy tudtál 15 százalékos hozam? Ma rohanhatsz utoljára ezekért a részvényekért

Nem minden megtakarításra vonatkozik

A folyószámla egyenlegünk után érkező kamatjóváírásokra nem kell adót fizetni. Erre amúgy is igen alacsony összegek érkeznek, így a rendelet hatása nem lenne jelentős.A hatályossággal kapcsolatban is több tévhit kering. Az új szocho a június 30-át követően vásárolt értékpapírokra és lekötött betétekre érvényes, viszont a látra szóló betétek esetén nem a számlanyitás dátuma lényeges. Itt a lekötés nélkül kamatozó összegek esetében június 30-ig nem kell, utána viszont már rendezni kell az új adónemet is.Kirptoeszközökre nem érvényes a szociális hozzájárulási adó. Ettől viszont még nem adómentes a kriptobefektetés: a 15 százalékos személyi jövedelemadót meg kell fizetni.Az állampapírok mellett az ingatlanalapok is adómentesek lesznek.Bizonyos esetekben a biztosítások is adómentesek.A lakástakarékokhoz kapcsolódó betéti kamatok és támogatások is adómentesek. Beszéljünk az állampapírokról: így jutsz 21% hozamhoz kockázatmentesen

Nem mindig nyerő a Tartós Befektetési Számla

A TBSZ, azaz a Tartós Befektetési Számla bizonyos adóelőnyöket kínál a tulajdonosaiknak: 5 éven túli befektetésekre mentesít a kamatadó alól, 3-5 év között 10 százalék az adó, az első 3 évben pedig a 15 százalék kamatadóval számolhatunk. A nyereség viszont egyik esetben sem minősül kamatjövedelemnek, így akkor sem kell szochót fizetnünk, ha a 15 százalékos kamatadóval vesszük ki a befektetéseinket.Ettől függetlenül nem minden esetben érdemes TBSZ-re pakolni az összes megtakarításunkat: az arra vásárolt állampapír után ugyanis keletkezhet szja fizetési kötelezettség, pedig az állampapír 2019 után egyébként adómentes.

Nincs felső korlát

A szociális hozzájárulási adónak van felső korlátja, a minimálbér 24-szereséig kell jövedelmünk után fizetnünk az adónemet. Ez azonban nem érvényes a kamatjövedelemre: itt a teljes profitunkat terhelni fogja a kamatadó.Attól, hogy nagyobb az adó, mint a jelenlegi, 24 százalékos infláció, nem érdemes keverni a kettőt. Az adó a nyereséget terheli, a pénzromlás pedig az egész tőkénk értékét rontja. Így ha befektetjük a pénzünket, még mindig tompíthatjuk az infláció mértékét.

The post Aggódsz a szochopara miatt? 10 tévhit, amit nem biztos, hogy tudtál appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés