:
Breaking News

Nem kötelező védőoltások: mennyire kell a zsebünkbe nyúlni?

Nem kötelező védőoltások: mennyire kell a zsebünkbe nyúlni?

Magyarországon sok esetben elég mélyen a zsebébe kell nyúlniuk azoknak a szülőknek, akik úgy döntenek, hogy a nem kötelező oltások közül is szeretnének beadatni a gyerekeiknek. Összegyűjtöttük, hogy a leggyakoribb vakcinák esetén milyen árakra kell számítani 2023-ban.

Az EU-ban minden tagállamnak saját immunizációs programja van. Ez azt jelenti, hogy a különböző országok maguk dönthetik el, hogy kötelezővé tesznek-e egy-egy védőoltást. A legtöbb tagállamban a védőoltások többsége ajánlott, de nem kötelező, Magyarország egyike annak a tizenkét országnak, ahol bizonyos betegségek elleni oltást kötelező beadni gyerekkorban.

Sok olyan fertőzés van azonban, ami ellen az oltás ugyan nem kötelező, mégis komoly lefutású betegségeket tudnak okozni. Három patika segítségével összegyűjtöttük, milyen árakra számíthatnak azok a szülők, akik be szeretnék adatni gyerekeiknek valamelyik nem kötelező oltást.

Az árakat 2023. június elején kértük be budapesti és Pest megyei gyógyszertárakból. Mivel a gyógyszertárak maguk döntik el, mekkora árrést alkalmaznak, a cikkben szereplő árak csak hozzávetőlegesek. A minimumértékek meghatározásakor a minimálisan szükséges adagokat vettük figyelembe, ami sok vakcina esetében életkorfüggő.

Így nőtt nagyra az Utazómajom-sztori, ami a fél országot megtanította olcsón utazni

Rotavírus

A rotavírus-fertőzés elsősorban egyéves kor alatt lehet veszélyes, mert a híg, vizes hasmenést okozó betegség kiszáradáshoz vezethet.

A fertőzés ellen Magyarországon kétféle vakcina közül lehet választani. Ezek közül a Rotarix egységára drágább, de ebből elég két adag. A RotaTeqből három kört kell megejteni a gyerekorvosnál a védettséghez, árban néhány ezer forinttal marad el a másiktól. Tehát attól függően, hogy melyik gyógyszertár milyen árakkal dolgozik, nem feltétlenül ússzuk meg olcsóbban így sem.

Egyiket sem injekcióként, hanem szájon át adják be, az első adagot 6 hetes kortól kaphatják meg a csecsemők. A Rotarix esetében legkésőbb 24 hetes korig kell mindkét adagot megkapniuk, a RotaTeqnél az elsőt legkésőbb 12 hetes korig, és legalább négy hetes időközökkel adják be nekik a másik kettőt. A harmadik adagot 20–22 hetes kor előtt, de legkésőbb 32 hetes korig kell megkapniuk.

Gyógyszertári ár: Rotarix: 22 500–27 ezer forint; Rotateq: 17 500–19 ezer forintVédettség elérése: minimum 45 ezer forint

Kullancs által okozott agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis)

A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás a legritkább, de legsúlyosabb kullancsok által terjesztett fertőzés.

A számuk az utóbbi öt évben 50-80 között mozgott Magyarországon. Az EU-ban 2020-ban 3029 esetre 16 halálozás jutott. A betegség ellen a nemrég hiánycikknek számító Encepur Junior és az FSME-Immun Junior jöhet szóba.

Az Encepur Juniort 1-11 éves gyerekek számára fejlesztették. Alapesetben három kört kell kapniuk, a második oltást az első után egy-három, a harmadik oltást pedig a második után kilenc-tizenkét hónappal kapják meg. Az emlékeztető oltások három évvel a harmadik után, utána pedig ötévente esedékesek.

Az FSME-Immun Juniort 1-15 éves kor között adják, az első oltási sorozat szintén három adagból áll: a második adag 1-3 hónap elteltével jön, a harmadik ezt 5-12 hónappal később követi. A teljes oltási sorozat legfeljebb 3 éven át biztosít védettséget, az emlékeztető oltások rendje hasonló az Encepur Junioréhoz.

Gyógyszertári ár: Encepur Junior: 10 500–11 500 forint; FSME-Immun junior: 9 500–11 500 forintVédettség elérése (emlékeztető oltások nélkül): minimum 28 500 ezer forint

Hepatitisz A

A hepatitisz A által okozott megbetegedés oka általában a higiénia hiánya, fontos tudni viszont, hogy hepatitisz B és C vírusával ellentétben

nem okoz krónikus májbetegséget.

A hepatitisz B okozta betegség lehet akut és krónikus májgyulladás is, utóbbi vezethet májzsugorhoz és májrákhoz is, sok esetben nem jár tünettel. Hepatitisz B ellen kötelező a védőoltás hetedik osztályos korban, kivéve, ha az érintett gyerek már megkapta csecsemőkorban. Hepatitisz A ellen egyéves kor felett adható oltás.

A Twinrix Juniorból három adag szükséges (egy, illetve hat hónap elteltével), viszont A és B ellen egyaránt véd. 1-15 éveseknél alkalmazható. Hepatitisz A elleni vakcina a Havrix 720 Junior is, ugyanúgy 1-15 éveseknek adható be. A második oltást az első után fél-öt évvel kapják a gyerekek, de érdemesebb 6-12 hónap környékén beadni.

Gyógyszertári ár: Twinrix junior: 11 ezer–11 500 forint; Havrix: támogatással 4 ezer forint, anélkül 5 400Védettség elérése: minimum 8 ezer forint (csak hepatitisz A ellen, támogatással) vagy minimum 33 ezer forint (hepatitisz A és B ellen)

Fertőző agyhártyagyulladás

A Meningococcus baktériumnak több fajtája van, ezek mindegyike felelős lehet a hirtelen kialakuló és súlyos lefolyású fertőzésért (jellemzően agyhártyagyulladás vagy vérmérgezés). Magyarországon leggyakrabban a B és C típus okoz megbetegedést. A Bexsero 2014 óta érhető el itthon, a B típus ellen ad védettséget, a C ellen a Neisvac, a Nimenrix pedig a C mellett a ritkábban előforduló A, W és Y típus ellen is. Szintén A, C, W és Y típus elleni vakcina a Menquadfi, amit egyéves kor felett adnak be.

Mivel jellemzően csecsemők és 3 év alatti gyerekek érintettek, fontos az oltás minél korábbi beadatása.

A Bexsero vakcinát 2 hónapos kortól adják. Életkortól függően a kezdő sorozat két vagy három oltásból áll (hogy milyen gyakorisággal, azt szintén az életkor határozza meg), ezt követik később az emlékeztető oltások. A Nimenrixet hat hétnél idősebb csecsemők már megkaphatják; a hat hónapnál fiatalabbak két, mindenki más egy adagot, amit szintén követnek emlékeztető oltások. A Neisvac alkalmazása legalább kéthónapos csecsemők esetében lehetséges, 4 hónapos korig kettő, afelett egy dózist kell beadni az alapimmunizációhoz. Ebből a vakcinából is szükséges az emlékeztető oltás.

Gyógyszertári ár:

Bexsero: 31–34 ezer forintNimenrix: 15–17 ezer forintNeisvac: 7 300 forint, de kétéves korig támogatott, ebben az esetben 300 forintMenquadfi: 17 500–18 500 forint

Védettség elérése: minimum 7 300 forint (kivéve támogatással)

HPV

A human papilloma (azaz HPV) vírusnak több mint 130 típusa létezik, ezek közül

legalább 14 olyan magas kockázatú típus van, amelyik daganatos megbetegedéseket, például méhnyakrákot okozhat.

A HPV az összes daganatos megbetegedés több mint 6 százalékáért felelős.

2014 óta a 12. életévüket betöltött hetedikes lányok ingyenesen megkaphatják. Vannak országok, ahol az állam azt is támogatja, hogy a kamasz fiúk is megkaphassák, nálunk ez nincs így. Amennyiben a költségeket a szülő állja (tehát pl. fiúknál), vagy felnőttek esetében merül fel az oltás, a Gardasil vakcina elérhető, ebből 13 év alatt kettő, afelett három adag szükséges (9 éves kortól adható).

Gyógyszertári ár: Gardasil: 47 500–53 ezer forintVédettség elérése: minimum 95 ezer forint

Influenza

A covidos évek után tavaly ősszel újult erővel tért vissza az influenzajárvány. Gyerekek számára az egyik opció a Fluenz Tetra nevű orrspré, ami 2 és 18 éves kor között adható be. Azok a gyerekek, akik korábban nem kaptak influenzaoltást, legalább négy héttel az első után egy újabb adagot kapnak. A Vaxigrip Tetra 6 hónapos kortól alkalmazható, bizonyos esetekben (ha kilenc évnél fiatalabb gyerek kapja, és még nem volt beoltva influenza ellen), szükséges az újabb adag, legalább négy hét elteltével.

Gyógyszertári ár: Vaxigrip Tetra: 6 ezer forint (gyermek háziorvosoktól kapható ingyenesen beadható is); Fluenz Tetra: 11 ezer forintVédettség elérése: minimum 6 ezer forint

Bárányhimlő

2019 szeptemberében a bárányhimlő bekerült a kötelező oltások köré, 13 és 16 hónapos kör között kapják meg a gyerekek, az ő esetükben az állam állja az árát.

Azok a szülők, akiknek a gyerekeire nem vonatkozik a támogatás, két vakcina közül választhatnak, ezek a Varilrix és a Varivax. Mindkettő egyéves (rendkívüli körülmények mellett kilenchónapos) kortól adható be, és két adagra van belőlük szükség. A Varilrixet legalább 6 hetes különbséggel kell beadni, a Varivaxot életkortól függően kb. 1–3 hónap különbséggel.

Gyógyszertári ár: Varivax: 14–15 ezer forint; Varilrix: 11 500–12 ezer forintVédettség elérése: minimum 23 ezer forint

The post Nem kötelező védőoltások: mennyire kell a zsebünkbe nyúlni? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés