:

Már készül a ruha, ami sosem lesz lyukas

Már készül a ruha, ami sosem lesz lyukas

A válság ellenére elképesztő profitot produkál a fast-fashion iparág, ami hosszú távon rengeteg felesleges, sérült ruhát termel ki. A brit Newcastle-i és a Northumbria Egyetem kutatói azonban most közelebb kerültek ahhoz, hogy öngyógyító ruhaanyagot hozzanak létre – írja az Interesting Engineering.

A kutatócsoport megállapította, hogy az egyes gombatípusok gyökérszerű szálai alkalmazhatók lehetnek biológiailag lebomló, viselhető anyagként, amely képes önmagát megjavítani. A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) hifái különösen hatékonynak bizonyult erre a feladatra, amelyek együttesen micéliumot alkotnak – ezt az anyagot egyébként az építőiparban is használják.

A mostani tanulmány során egy új megközelítést alkalmaztak, amely során micéliumokat, klamidospórákat, szénhidrátokat, fehérjéket és egyéb tápanyagokat kevertek össze folyadékban. A végleges eredmények biztatók, azonban az anyag egyelőre túl vékony volt ahhoz, hogy ruhaként hasznosítsák őket.

És hogy mitől lesz öngyógyító ez az anyag? Ebben kulcsszerepet játszanak a klamidospórák, amelyek nem pusztulnak el a folyamat közben, sőt újjá tudnak éledni, így képesek betölteni az anyagon keletkezett réseket. A tesztek megmutatták, hogy ezek valóban képesek voltak kipótolni a keletkezett lyukakat, és bár az anyag ugyanolyan erős volt, mint korábban, a lyukak helyét így is lehetett látni.

The post Már készül a ruha, ami sosem lesz lyukas first appeared on 24.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés