:

A fenntartható kriptobányászat a jelen – magyar testvérpár készül cégével a tőzsdére

A fenntartható kriptobányászat a jelen – magyar testvérpár készül cégével a tőzsdére

A legfrissebb Cloud 50 összeállításunkban is szereplő Enerhash Technoligies Zrt. innovatív megoldása a megújuló erőművek többletkapacitásait használja kriptobányászatra, méghozzá károsanyagkibocsátás nélkül. Tőzsdére készülnek.

Energiahatékonyság + kirptobányászat

A magyar techcég eddig közel 3 milliárd forint értékű magánbefektetést kapott infrastruktúra-fejlesztésre és adatközpont-beruházásra, tavalyi árbevételük meghaladta az 510 millió forintot, de idén már ennek a megduplázása a cél. Következő lépésként pedig gőzerővel készülnek a részvénykibocsátásra – első körben a BÉT Xtend tőzsdén.

Ma Budapesten jelentette be befektetői és potenciális partnerei előtt a társaság, hogy megkezdte a cég felkészülését a BÉT Xtend tőzsdei bevezetésére.

Mint a Forbes.hu-nak küldött közleményükben írják, a 2021-ben létrehozott társaság Új-Zélandon a napokban kezdte meg működését. Eddig több mint 1000 szervert és kapcsolódó infrastruktúrát telepítettek világszerte, 2023-ban a duplázás a cél. Az Enerhash indulásának történetét korábban itt írtuk meg.

Mintaprojekt Svédországban

 A magyar Enerhash Technologies infrastruktúra-fejlesztésekkel és adatközpont-beruházásokkal képes optimalizálni az energiaellátást, kiegyensúlyozni a megújuló erőművek kapacitásait, illetve értékesen hasznosítani a keletkező tartalékokat. Ennek egyik mintapéldája lett a cég nagyszabású svédországi projektje.

„Az ország északi régiójában jellemzően alacsony a népsűrűség, ennek megfelelően alakul az áramfogyasztás is, így jelentős többletkapacitás keletkezik. Az érintett svéd állami energetikai nagyvállalattal együttműködve egy 3 MW kapacitású számítástechnikai adatközpontot telepítettünk ide, ami minden oldalról optimalizálja az energiagazdálkodást: kiegyensúlyozó szolgáltatást nyújtunk az áramhálózaton, a vízerőművek pedig ellátják az adatközpontot árammal, amit számítási kapacitássá alakítva hasznosítunk – például kriptobányászatra. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez nem csupán profit oldalról óriási dolog, de egy teljes mértékben fenntartható és környezettudatos megoldás is” – meséli az észak-svédországi beruházásról Jogg Dániel, az Enerhash társalapítója.

A társaság optimista a Bitcoin árfolyamával kapcsolatban. A tavaly novemberi mélypont (16 ezer dollár körüli jegyzés) az árfolyam sokat korrigált, a kurzus most 26 600 dollár körül van. Az utóbbi időben a Binance kritptotőzsdével kapcsolatos hírek ijesztették el a befektetőket, az amerikai tőzsdefelügyelet vizsgálja a társaságot. A Binance globálisan a legnagyobb kriptotőzsde, az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) pedig azért perelte be őket, mert szerintük nincs minden rendben az ügyfélvagyonok kezelésével. Az Enerhash szerint ugyanakkor a bankokkal kapcsolatos bizalmi problémák és a magas infláció is a decentralizált rendszerek (ilyenek a blokkláncok) felé hajthatják a befektetőket, a Bitcoinban éppen ezért bőven van még tartalék.

„Fontos hangsúlyozni, hogy a részvényeinket vásárlók nem kockázati tőkebefektetésben vesznek majd részt, hanem közvetlenül a 100 százalékban zöld Bitcoin piacba szállnak be, melyhez mi biztosítjuk a know-how-t és a teljes infrastruktúrát” – mondja Jogg Balázs, a techcég másik társalapítója.

Borítókép: Jogg Balázs (b) és Jogg Dániel, az Enerhash alapítói. Fotó: Sebestyén László

The post A fenntartható kriptobányászat a jelen – magyar testvérpár készül cégével a tőzsdére appeared first on Forbes.hu.