:

Amerre jártam, megmértem, milyen a levegő minősége. Íme, az eredmények

Amerre jártam, megmértem, milyen a levegő minősége. Íme, az eredmények

Egy héten át vizsgáltam a levegő minőségét egy speciális eszközzel Budapesten. De nem csak az utcán, hanem a konyhában, a hálószobában és a pincében is. Az eredmények bizonyos szempontból megdöbbentőek és változtatásra kényszerítenek.

A porszívóiról, ventilátorairól és hajformázó eszközeiről ismert Dyson egy egyedülálló, globális kezdeményezést indított útjára.

Azt főzték ki, hogy megvizsgálják a Földgolyó számos pontján, hogy az átlagemberek milyen minőségű levegőben töltik a mindennapjaikat.

A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Mégis mi kerül 350 ezer forintba egy otthoni ventilátorban? Megnéztük!
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
Íme a hajszárítók Ferrarija, de vajon mit tud 200 ezer forintért?
A jó élet Szalai Péter 7 perc olvasás
2022 legizgalmasabb, legegyedibb, leginnovatívabb kütyüi
A jó élet Szalai Péter 11 perc olvasás
Kütyüt karácsonyra? Miért ne? Van 8 szuper tippünk!

A projekt elérte Magyarországot is, és engem is felkértek arra, hogy vegyek részt ebben a grandiózus programban néhány napon keresztül.

A Dyson egy speciális, mobil légminőség mérőt készített.

A cég mérnökei összeraktak egy speciális hátizsákot, amelynek lelke egy saját fejlesztésű, komplex, légminőséget vizsgáló szerkezet. A szett része egy GPS-vevő is, amelynek segítségével hozzá lehet rendelni az adatokat egy konkrét földrajzi helyszínhez. A kapott adatokat Bluetooth kapcsolaton révén, tehát vezeték nélküli úton juttatja el egy, telefonon futó alkalmazásra, és ezen keresztül az angol cég központjába.

Mit vizsgáltak?

Az említett applikáción keresztül valós időben lehet nyomon követni a levegő minőségének alakulását. Az eszköz a hőmérséklet és a páratartalom mellett tovább öt paramétert monitoroz. Ezek a 2,5 mikron (füst, égéstermék stb.), 10 mikron (pollenek, allergének) átmérőjű részecskék, az illékony szerves anyagok, a nitrogén-dioxid (jellemzően kipufogógáz) és a szén-dioxid.

A táska belül számos komponenst, alkatrészt tartalmaz.

A vállalat magyar képviseletének munkatársai felhívták a figyelmemet arra, hogy szeretnék, ha e mobil mérőközpont segítségével megvizsgáljam a levegő minőségét a város különböző pontjain, illetve a hétköznapi tevékenységek során.

Egy alkalmazásban jelennek meg a mért adatok.

Azt fontos megjegyezni, hogy meglehetősen ideális időszakban volt nálam a hátizsák, május közepén, amikor az időjárás változatos volt, széllel, némi esővel. Jöjjenek a tapasztalatok!

Széll Kálmán tér & Vérmező, hétköznap délután

Öt óra magasságában a forgalom óriási, és ennek megfelelően a nitrogén-dioxid koncentráció is magas, épp úgy, mint a 2,5 mikron átmérőjű részecskék aránya. A levegő minősége a szerkezet szerint az átlagosnál/elfogadhatónál kicsit rosszabb.

Már néhány fa is csodákra képes.

Viszont pár száz méterrel odébb a Vérmezőn már sokkal jobb a helyzet. Ez egy újabb bizonyíték arra, hogy már akár viszonylag kevés fa is képes jelentős javulást okozni a mikrokörnyezetben. A pollenek, allergének száma még itt is kevés, de egyelőre nincs allergiaszezon, biztos, hogy néhány hónappal később rosszabb lenne a helyzet.

Lehel tér, hétköznap reggel

A legnagyobb reggeli csúcsforgalomban a gyakorlatilag városi autópályaként funkcionáló Váci út mellett a levegő minősége rossz a Dyson csodahátizsákja szerint, annak ellenére, hogy enyhe szellő fújdogál. Elsősorban a nitrogén-dioxid koncentráció és a 2,5 mikron átmérőjű részecskék, azaz az égéstermékek, valamint a szén-dioxid aránya magas.

A forgalmas utak mellett megnő a szén-dioxid koncentráció.

Gellért-hegy, hétköznap délelőtt

A Gellért-hegy egy smaragdgombóc, egy falatnyi természetvédelmi terület, ligetekkel, rengeteg fával és cserjével pár percre a belvárostól. A levegő minősége itt még egy zsúfolt, dugóval terhelt munkanap délelőttjén is kiváló, legalábbis a műszerrel felvértezett táskával végzett vizsgálataim alapján.

Ferihegyi reptér, hétvége

Le- és felszálló repülőket nézegetni a kifutópálya kerítése mellől remek szórakozás, amit nem csak én gondolok így, hanem az a mintegy 50-60 ember, aki hasonló programot választott május 22-én szombaton.

Azt hittem, hogy a levegő minősége gyatra lesz a hajtóművek káros anyag kibocsátása miatt, azonban ez tévedésnek bizonyult. A repülőtér környékén lévő kertvárosok, valamint a kifutópályát övező fák, kisebb erdők a jelek szerint jó hatást gyakorolnak.

Váralagút, hétköznap délben

A vár alatt található alagútnak borzasztó híre van, legalábbis, ami a levegő minőségét illeti. Rengetegen panaszkodtak már rá, mondván inkább kerülnek, csak ne kelljen rajta keresztül menni, mert irtózatosan büdös van.

Az alagútban meglepően jó volt a levegő minősége.

Fel voltam készülve a legrosszabbra, de ehhez képest a Dyson műszere semmilyen extrém értéket nem mutatott. Ennek hátterében a viszonylag erős kereszthuzat állhat, mert az tény, hogy az alagutat azért telepöfögik az autók, buszok, tehergépkocsik. Még akkor is, ha a Lánchíd lezárása miatt a régi megszokott dugónak nyomát sem leltem.

Hálószoba reggel

Az ember nem is gondolná, de egy éjszaka alatt bizony telenyomhatja szén-dioxiddal és illékony szerves anyagokkal a hálószoba levegőjét, ami miatt elfordulhat, hogy annak minősége nem is lesz jó. Ezért kell a felkelést követően azonnal szellőztetni egy nagyot!

Konyha főzés előtt & főzés után

A páratartalom megnőtt a főzést követően, illetve a 10 mikron átmérőjű részecskék, illetve az illékony szerves anyagok aránya is megugrott. Az a mérések után is bebizonyosodott tehát, hogy nem árt bekapcsolni az elszívót, vagy kinyitni az ablakot, ha lehetséges.

Főzésnél jelentősen romolhat a levegő minősége.

Pince

A jó kis dohos pincében azt várná az ember, hogy megnő a 2,5 és 10 mikron átmérőjű részecskék aránya a levegőben, illetve a páratartalom. Ehhez képest viszont a mérések azt mutatták, hogy egyedül a szén-dioxid ugrott meg radikálisan.

Konklúzió

Mindent összevetve igen érdekes volt ez a néhány nap egy ilyen mobil levegőminőség vizsgáló szerkezet társaságában. Alapvetően eddig is növény párti voltam, és a mért adatokból most is kiderült, a fák, bokrok, ligetek mennyire hasznosak.

Igazán nagy meglepetést az okozott, hogy otthon mennyire rossz lehet a levegő, úgyhogy igazából észre sem veszi az ember, mert az orrában található receptorok egyszerűen elfáradnak, és nem jeleznek, hogy baj van.

A legnagyobb tanulság emiatt az volt, hogy hiába jó a levegő a városban, attól még lehet a lakásban vacak, de ezen egy kis odafigyeléssel könnyen lehet javítani.

Néha még az utak mellett is jobb a levegő minősége, mint otthon.


A vizsgálatok alapján egyébként Budapest levegőjének minősége rendben van, bár nyilván az lett volna az ideális, ha hónapokig vagy akár egy évig nálam is maradhat, de hát sajnos erre nem volt lehetőség.

The post Amerre jártam, megmértem, milyen a levegő minősége. Íme, az eredmények appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés