:

Európában újabb gigagyárat építene a Tesla. Ez a város lehet a befutó

Berlin után újabb európai óriásgyárat húzna fel a Tesla az európai kereslet kielégítésére. 4,5 milliárd eurós befektetést terveznek. De hol?

Egy elektromos akkumulátorgyár is érv lehet amellett, hogy hova vigye újabb európai óriásgyárát a Tesla. A Volkswagen konszern bő egy éve jelentette be, hogy Valenciától északra, Saguntban építi fel új, 40 gigawattórás akkugyárát. A munkálatok már tartanak, a gyár 2025-ben kezdheti meg a termelést.

Ez a beruházás egy másikat is magával hozhat. A spanyol Expansion című lap úgy tudja, a Tesla előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy Valenciában építi fel új európai gyárát. A 4,5 milliárdos beruházás keretében az Elon Musk vezette autógyár hetedik üzeme épülne fel, a második Európában. A vállalat célja, hogy középtávon 20 millió elektromos járművet adjon el világszerte, és az európai kereslet egy részének lefedéséhez szükség lenne egy újabb gyárra. 2019-ben Barcelona is versenyben volt, végül a Tesla Berlinben építette fel első európai üzemét.

A Tesla vezetői egyeztettek a tartományi vezetéssel (Generalitat) és már lehetséges telkeket is megnéztek Valencia mellett, de a végleges döntést még nem hozták meg. A lap úgy tudja, Franciaországban is nézelődnek.

Valencia ráment az autóiparra

Almussafesban a Fordnak is van egy hatalmas egysége, az innen nem messze elterülő ipari parkban kaphatna helyet a Tesla. Itt vasúti fejlesztéseket is terveznek, de itt fut el a Madridot és Valenciát összekötő sztráda, és közel van a valenciai reptér és kikötő is. A tartományi kormány kifejezetten támogatja az autóipari beruházásokat, a Teslával való megegyezés egy újabb nagy fogás lenne.

A Jato Dynamics szerint az idei év első negyedévében a Tesla Y modell volt a legnépszerűbb elektromos autó Európában 72 ezer eladott darabbal. A társaság szeretné egyre lejjebb vinni a modelljei árát, így az európai bővítés logikus lépés lenne. Költség oldalról ugyanakkor vannak kétségek, az El Paísnak nyilatkozó iparági források meglepetéssel fogadták, hogy a Tesla most újabb európai beruházásra készül. A Generalitat annyit közölt, hogy nincs még végleges döntés, és hogy minden kiszivárgott információ veszélyezteti a megegyezés létrejöttét.

A spanyol kormány előtt van egy tervezet arról, hogy EU-s forrásokat felhasználva kiegészítő támogatást adna a nulla károsanyag-kibocsátású járművek gyártásához kapcsolódó projektekhez. A Volkswagen más programon keresztül szintén kapott támogatást a most zajló valenciai beruházásához. A súlyos vízhiánnyal küzdő Spanyolországban ugyanakkor egyre inkább téma az is, hogy a nagyberuházások mennyi (természeti) erőforrást fognak majd felhasználni, és hogy ezek alapján hosszú távon megéri-e őket az országba csábítani.

The post Európában újabb gigagyárat építene a Tesla. Ez a város lehet a befutó appeared first on Forbes.hu.