:
Breaking News

Bojkottot terveznek a tészta hazájában, mert nem bírják tovább az áremelkedést

Bojkottot terveznek a tészta hazájában, mert nem bírják tovább az áremelkedést

Az uniós tagállamok közül még mindig Magyarországon a legmagasabb az élelmiszer-infláció, a kormány stratégiája pedig nem a leghatékonyabb a hosszú távú árcsökkenés szempontjából.

Megelégelték az olaszok a rekordszintre növekvő tésztaárakat, amik az infláció mértékének kétszeresével emelkedtek – írja az AP. Az Assoutenti fogyasztói érdekképviseleti csoport ezért arra biztatja az olaszokat, hogy

június 22-től egy hétig ne vásároljanak tésztát.

Az olasz kormány májusban döntött arról, hogy nem vezetnek be árstopokat, és belátható időn belül nem is fognak.

„Ha a polcon marad a tészta, talán lejjebb viszik az árakat” – mondta Furio Truzzi, az Assoutenti elnöke. A szervezet szerint egy négytagú olasz család átlagosan 7690 eurót (több mint 2,8 millió forintot) költ élelmiszerre évente.

A Bolt alapítójának is feltűnt, hogy jó, amit csinálnak – szintet lép a magyar startupmaffia

Az árstop csak keresletet tartja fenn

Az élelmiszerárak nagyobb mértékben nőttek Európában, mint a világ más részein. Ennek az orosz-ukrán háború közelsége, illetve a nagyobb energia- és munkaerőköltségek az okai. Közgazdászok szerint az élelmiszerüzletek profitja a korábbiakhoz hasonló, és a tészta ára az előállítási költségek növekedése miatt emelkedett nagyobb mértékben.

Az AP megjegyzi, hogy több európai kormány ársapkákat vezetett be, vagy megállapodott a nagyobb élelmiszerláncokkal a kötelező akciókról, de hosszú távon ezek csak fokozhatják az élelmiszerárak növekedését. A keresletet fenntartják a hasonló intézkedések, de a kínálat csökkenhet. Párizsban már nem ritka a 15 eurós cseresznye (5530 forint kilónként), pedig a francia kormány is megállapodást kötött az üzletláncokkal. Spanyolország más utat választott: eltörölték az alapvető élelmiszerek áfáját, az étolaj és a tészta áfáját pedig 5 százalékra csökkentették.

Az Európai Unióban azonban továbbra is Magyarországon a legmagasabb az élelmiszer-infláció, miközben az euróövezetben már 15 százalékra csökkent áprilisban.

A Központi Statisztikai Hivatal friss becslése szerint itthon egy év alatt átlagosan 33,5 százalékkal drágultak az élelmiszerek a tavaly májusi árszinthez képest.

A növekvő élelmiszerárak nem csak a középosztálynak jelentenek óriás terhet. A brit élelmiszerbankok többségét működtető Trussell Trust szerint egyre többe kerül ellátni a rászorulókat, mert a szigetországban is kilőtt a tej, a tészta és a zöldségek ára.

The post Bojkottot terveznek a tészta hazájában, mert nem bírják tovább az áremelkedést appeared first on Forbes.hu.