:

Atlétikai Központ: nem nagyon akar fizetni Budapestnek a kormány

Még a felét sem kapta meg a főváros annak a pénznek, ami járna neki. Az idei összegről még tárgyalás sincs.

Tovább trükközik a kormány annak a pénznek a kifizetésével, amit Budapestnek ígért az atlétikai létesítmény engedélyéért. A Népszava erről szóló cikke azt írja, még a felét sem kapta meg a főváros annak a pénznek, ami egy megállapodás szerint egészségügyi fejlesztésekre járna neki.

A jövő évi költségvetési törvény tervezete szerint a kormány 8,7 milliárd forintot szán 2024-ben az Egészséges Budapest Programra; ez az összeg azonban elmarad az atlétikai stadionhoz adott fővárosi hozzájárulásért ígért 50 milliárd időarányosan, egy-egy évre járó 10 milliárdjától.

A helyzet azonban még ennél is komolyabb. A lap Havasi Gábort, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnokát idézve azt írja,

a 8,7 milliárdból semmi sem jut se a fővárosi, se a kerületi önkormányzatok saját egészségügyi fejlesztéseire. Ezt a pénzt várhatóan a Budapesten található állami intézményekre költik majd el.

Karácsony 2019-ben úgy állapodott meg a kormánnyal, megadják a stadionhoz a hozzájárulást, ha 2020-tól kezdve az Egészséges Budapest Program keretében összesen 50 milliárd forint extra forráshoz jutnak saját egészségügyi fejlesztéseikre.

A kormány azonban többszörösen megszegte a megállapodást. Az alku része volt a Diákváros ügye is, a helyét a kínai Fudan Egyetem építésére adta át az állam. Az egészségügyi beruházások állami forrása pedig elapadt. Amikor a főváros belengette, hogy megvétózza az augusztusi világbajnokságot, a főváros és a kerületek 2021-ben megkapták az extra fejlesztési pénzt. Ez volt azonban az utolsó alkalom.

Ahogy a beruházás, illetve a vb szervezése túllendült a holtponton, a kormány végleg sutba dobta a korábbi alkut, írja a Népszava.

Mindez összességében azt jelenti, a kormány eddig összesen 23,4 milliárdot adott oda az ígért 50-ből, pedig időarányosan már 30 milliárdnál kéne tartani. Az idei összegről még tárgyalás sincs.

Borítókép: A Nemzeti Atlétikai Központ létvényterve 2018 decemberében. Forrás: KKBK

The post Atlétikai Központ: nem nagyon akar fizetni Budapestnek a kormány appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés