:

Logikátlan, érthetetlen és aggasztó az oroszokkal való túlzott megértésünk – megszólalt a magyar milliárdos

Hatalmas újjáépítés jön majd Ukrajnában a háború után, de aligha számítanak majd a magyar cégek segítségére Sinkó Ottó, a Videoton társ-vezérigazgatója szerint.

Interjút adott a Portfolio.hu-nak Sinkó Ottó, a Forbes számításai alapján 90,7 milliárd forintos becsült vagyonával a 19. leggazdagabb magyar.

A Videoton társ-vezérigazgatója szerint a magyar gazdaság gyengébben teljesít, mint a régió többi országa, a legsúlyosabb helyzetben az építőipar van. Ráadásul az építkezések kezdeti fázisaitól a nehézségek hamarosan a befejező munkálatokra (burkoló, villanyszerelő, asztalos) is kiterjednek majd.

Sinkó szerint a vágtató infláció közepette a reálbérek emelkedése nem reális elképzelés, ki kéne lépni az ár-bér spirálból. „Az uniós átlagnál háromszor magasabb inflációért az unortodox gazdaságpolitika, az ársapkák és más kormányzati beavatkozások tehetők felelőssé – mondja. – Nem szabad ennyire beavatkozni a piaci folyamatokba, mert annak az az eredménye, amit most látunk. Hagyni kell a piacnak, hogy helyrehozza magát.”

Az ártámogatásokat szociális alapon kellene kezelni, mondja Sinkó, erre példának a Videoton modelljét hozza. „A Videotonnál idén az alapítványunkon keresztül az alacsony jövedelmű (maximum havi bruttó 350 ezer forint besorolási bérű), egyedi fűtésű házban lakók kaptak energiaár-kompenzációt, ami egy sikeres modell volt. Csaknem 1400-an vették igénybe a lehetőséget, ami a dolgozóink kb. 25-30 százaléka, továbbá 180 nyugdíjasunk is igényelte. Hasonlót kellene megvalósítani nemzetgazdasági szinten is a különböző árstopok, ársapkák, különadók, unortodox lépések helyett, mert azok nem ösztönöznek megtakarításra, torzítják a piacot, sőt gerjesztik az inflációt.”

Nem fogunk kelleni az ukránoknak

Ukrajna kérdését a milliárdos úgy látja, a helyzet előbb-utóbb rendeződni fog Ukrajnában, de nagy kérdés, hogyan fogják kezelni Magyarországot, illetve az Ukrajnában élő magyarokat. „Hatalmas, sosem látott újjáépítés kezdődik majd Ukrajnában a háború után, és

az ukránok szerintem nem igazán akarják majd, hogy Magyarország, illetve magyar vállalatok részt vegyenek ebben.”

Sinkó szerint az oroszokkal való túlzott empátiánk logikátlan, érthetetlen és aggasztó, a háború után pedig az Ukrajnával való kapcsolatunk olyan súlyos múlttal lesz terhelt, amit még az unokáink is látni fognak.

„Kínának addig vagyunk fontosak – és Oroszországnak is – amíg szerves részét képezzük az Európai Uniónak. Ahogy távolodunk az EU-tól, úgy lesz Kínának egyre kevésbé szüksége ránk. Az uniótól való elszigetelődésünk politikailag egyre súlyosabb, és az uniós források hiányán keresztül már gazdaságilag is érezzük a hatást”, hangzott még el az interjúban.

A teljes interjú itt olvasható.

The post Logikátlan, érthetetlen és aggasztó az oroszokkal való túlzott megértésünk – megszólalt a magyar milliárdos appeared first on Forbes.hu.