:

Nyelvvizsga 50 ezerért jöhet?

A nyelvvizsgapiacon is durva drágulások mentek végbe az elmúlt egy évben. Íme az árak.

A nyelvvizsgaárak változásáról írt cikket az Eduline. A cikkből kiderül, hogy a drágulás a nyelvvizsgapiacon is brutális, amire az elmúlt három évben egyébként jócskán rájárt a rúd. A koronavírus-járvány miatti nyelvvizsga-amnesztiák alaposan megnehezítették a szektor dolgát. (A kormány 2020-ban és 2021-ben is úgy döntött, hogy nem teszi szükségessé az akkoriban még kötelező, legalább B2 szintű nyelvvizsgát a diplomaszerzéshez.) 2022-ben a kata megszűnése a vizsgáztató tanárok költségeit emelte meg, közben jött az elszálló infláció, decemberben pedig a kormány módosította a felsőoktatási törvényt. Az új törvény értelmében sem a felsőoktatási felvételihez, sem a diplomaszerzéshez államilag nem kötelező a nyelvvizsga.

Az Eduline azt írja, az első áremelésekre a legtöbb nyelvvizsgaközpontban tavaly nyáron került sor. Az ELTE Origo Nyelvvizsgaközpont 35-ről 40 ezerre emelte a középszintű, komplex nyelvvizsgák árát, a részvizsgák ára 3500 forinttal nőtt. Hasonló mértékű emelkedés volt a Language Cert esetében is (40 900-ról 44 900-ra nőttek a kompex B2-es árak).

A rekorder az Euroexam volt, ott 7000-rel, 39 500-ról 46 500-ra nőtt a vizsgák díja. Rozgonyi Zoltán, a vizsgaközpont vezetője októberben aztán azt mondta, télen újabb, akár 15 százalékos drágulás is jöhet a rezsiköltségek miatt. Végül így is lett.

43 százalékos emelés is előfordul

Az Origónál azóta novemberben 45 ezer forintra nőtt a korábban már említett típusú vizsgák díja, a Language Certnél a részvizsgák költségein emeltek, a külön írásbeli és szóbeli ára 25 900 forintról 32 900 forintra nőtt, míg az Euroexamnél 49 900 forintnál álltak meg a költségek. Azóta az Euroexam ára stagnál, de az Origó újabbat emelt:

az árak most már elérik az 50 ezer forintot, azaz tavaly nyár óta 43 százalékkal voltak kénytelenek emelni.

A Language Cert jelenleg 47 900 forinton áll, a Cambridge nyelvvizsga ára középszinten 55 ezer forint.

Rozgonyi szerint nem kizárt, hogy hamarosan a nyelvvizsgapiac is inflációkövető emelkedésre áll át.

The post Nyelvvizsga 50 ezerért jöhet? appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés