:

Ezt semmiképp ne tegye, ha beázott a mobilja

Ezt semmiképp ne tegye, ha beázott a mobilja

Napjainkban egyre több készülék kap vízállósági tanúsítványt, ezek azonban nem minden baleset ellen védenek, így gyakran előfordul, hogy beázás miatt mennek tönkre mobilok. Ez komoly gond, ugyanis a szabadon áramló elektronok a víz vezetőképességének köszönhetően könnyedén rövidzárlatot okozhatnak. Normális esetben az áram csak a nyáklap előre meghatározott útvonalain át mozoghat, de ha a készülék beázik, össze-vissza kezdenek száguldozni az elektronok.

Ha szerencsénk van, és a nedvesség elpárolog, a készülékben akkor is maradandó károk keletkeznek: a kicsapódó só és a keletkező rozsda rövidzárlatot képez az egymáshoz rendkívül közel futó áramutak között. Emiatt az első és legfontosabb teendő, hogy áramtalanítsuk a mobilt, tehát vegyük ki az akkumulátort, vagy kapcsoljuk ki a készüléket. Ezt követően távolítsuk el a SIM- és/vagy SD-kártyát.

Fontos kiemelni, hogy víz és víz között is van különbség. A desztillált vízben szinte semennyi, a normál édesvizekben kevesebb, a tengervizekben viszont rendkívül sok oldott ásványianyag van. Minél sósabb a víz, ami bejut a készülékbe, annál hevesebb reakciókat válthat ki, és komolyabb maradandó károkat okozhat.

Rengeteg internetes praktika kering arról, hogyan lehet orvosolni a beázást, ezek többsége azonban nem igazán hatásos.

Forgács András, az Emlékmentő Digitalizáló Stúdió mobil adatmentési szakembere az öt legnépszerűbb ilyen tévhitről rántotta le a leplet. Sokan nyomogatni kezdik a baleset után a mobilt, amivel csak még több vizet pumpálnak oda, ahova nem kéne. A rázogatás sem segít, ugyanis ettől nem lesz kevesebb víz a készülékben, cserébe jól szétterjed mindenütt benne. Hasonló a helyzet fújkálás és hajszárítózás esetén is.

Sajnos a rizsbe temetés sem hoz megoldást, ugyanis a kicsapódó sók valószínűleg visszamaradó rövidzárlatot okoznak majd, ami akár teljes adatvesztéssel, csatlakozók megolvadásával is járhat, és az akkumulátor felfújódásához is vezethet. A szakértő kiemelte, töltőre semmiképp ne tegyük ekkor az eszközt, ugyanis az felér egy végső kegyelemdöféssel.

The post Ezt semmiképp ne tegye, ha beázott a mobilja first appeared on 24.hu.