:

Egy szerző már távozott is a Libritől, a könyves szakmát váratlanul érte a kiadó átvétele

Egy szerző már távozott is a Libritől, a könyves szakmát váratlanul érte a kiadó átvétele

A könyves szakmát is váratlanul érte a keddi bejelentés, hogy többségi tulajdonossá válik a Libri csoportban a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC). A szerzők sorra hívják a kiadót, egyikük, Péterfy-Novák Éva pedig már be is jelentette, hogy nem dolgozik tovább a Librivel.

A G7 szerdán megjelent cikkében elemzi a helyzetet és az előzményeket. Információik szerint a Libri Csoporthoz tartozó könyvkiadókat kedden egymás után keresték a szerzőik, hogy az MCC sajtóközleményéből nyilvánosságra kerülő tulajdonosváltásról tudakozódjanak.

A Libri-Bookline csoport az egész könyves vertikumban piacvezető a könyvterjesztéstől a kiadáson át a bolthálózatig. Részesedésük 50 százalék körüli,

más piaci szereplők szerint pozíciójukkal élve elég magas árréssel dolgoznak, és kemény feltételeket szabnak.

Végleg bekebelezte az egyik legértékesebb magyar céget az MCC

Így tette be magát az MCC a Libribe

Az MCC 2020 októberében jelezte először nyilvánosan, hogy beszállna a Libribe is. Kormányközeli szereplők már évekkel korábban szorgalmazták a térfoglalás igényét a könyvpiacon. A Libri alapítója és egészen mostanáig többségi, 67 százalékos tulajdonosa Balogh Ákos és családja volt. A G7 úgy tudja, az MCC annak idején először őt kereste meg, Balogh azonban akkor még nem akart megválni a tulajdonrészétől, Szalay Zoltán MCC-igazgatót inkább a kisebbségi tulajdonos Spéder Zoltánhoz irányította.Spéder a Libri és Bookline közötti 2013-as fúzió révén tett szert a Baloghénál jóval kisebb, de a vétójogai révén stratégiai tulajdonrészre a cégcsoportban. Spéder ekkor még a Fidesz egyik legfontosabb pártközeli üzletemberének számított, pár év múlva azonban alapvetően változott meg a helyzete. Bank- és médiabirodalma túl nagyra nőtt, és miután 2016-ban a kormányzati propaganda is össztűz alá vette, az FHB-tól illetve az Indexet kiadó CEMP-csoporttól is megvált. Lényegében csak a Libri Csoportban való részét őrizte meg.Ezt, pontosabban a Spéder Libri-tulajdonát birtokló Axialis Holding Zrt-t vásárolta ki 2021 áprilisában az MCC. Sajtóinformációk alapján az MCC akkor 5,4 milliárd forintért szerezte meg végül a Libri csoport részvényeinek 30,9 százalékát tartalmazó csomagot, és vele együtt megörökölte Spédertől a kvázi vétójogokat is. Ez azért volt fontos, mert a G7 szerint a tulajdonosi jogokat rögzítő szindikátusi szerződést úgy kötötték, hogy a Libri Csoportban sok döntést csak 75 százalékos támogatással lehet meghozni.

Így az igazán jelentős kérdésekről az MCC nélkül nem lehetett határozni.

Gazdasági okokból marad el a magyar könyvpiac egyik legfontosabb díja

Pénzügyi ellentétek

Az MCC mindenképpen kellett a döntésekhez, a G7 szerint ez az utóbbi időben egyre több konfliktust okozottAmikor az MCC bekerült a cégbe, látványos politikai változás nem történt. Néhány író távozott a Librihez tartozó kiadóktól, de ezt más tényezők, például új kiadók megjelenése is magyarázhatta, és a Librinél továbbra is egy sor, nem éppen kormánypártiként elkönyvelt szerző maradt Nádas Pétertől Závada Péteren és Simon Mártonon át Bödőcs Tiborig. Ők idáig nyilvánosan nem nagyon tették szóvá, hogy eladásaik a kormányközeli MCC-t is gyarapítják. Balogh Ákos és az MCC közötti együttműködés azonban így sem volt teljesen felhőtlen. A stratégiai célokban is lehettek különbségek, például mert az MCC állítólag komolyabb nemzetközi terjeszkedésben gondolkodik, de az operatív irányításában és személyi kérdésekben is voltak nézetkülönbségek.A legnagyobb konfliktus azonban az osztalék körül alakult ki. Balogh Ákos hiába szeretett volna 2022-ben osztalékot kivenni a Libriből, az MCC ezt a lehetséges könyvpiaci bizonytalanságokra és megugró költségekre hivatkozva blokkolta.Ez Baloghot már csak azért is hátrányosan érintette, mert egy másik befektetése miatt likvid tőkére lett volna szüksége. Családja a Corvin Áruház Blaha Lujza téren lévő, felújítás alatt álló épületének tulajdonosa, melyhez a Raiffeisen biztosított ingatlanhasznosító cége számára több milliárdos hitelkeretet.

Beül az igazgatótanácsba

Az eddigi fő tulajdonos most beül az igazgatótanácsba, ahol egy szavazata lesz.

Sárközy Bence, a Libri Könyvkiadó kft. ügyvezető-igazgatója és kiadási igazgatója szintén folytatja,

és hivatalosan nem tud arról, hogy a kormányzati tudásközpont miatt a náluk lévő szerzők vagy a munkatársak közül távozni akarnának.

Péterfy-Novák Éva: a kisgömböcnek minden kell

Péterfy-Novák Éva író Facebook-oldalán jelentette be, hogy nem működik együtt a jövőben a kaidóval.

Azt írta: „köszönöm Balogh Ákosnak, hogy eddig kitartott, köszönöm Sárközy Bencének és az egész csapatnak, hogy megjelenhettem a Libri Könyvkiadónál.

Köszönöm nekik, hogy azt írhattam, amit akartam, de sajnos nem áll módomban megvárni, hogy ezután is azt írhatok-e majd, amit akarok.

A Libri Kiadónál a jövőben nem kívánom megjelentetni a könyveimet. Pár napja tudtam már (biztos helyről), hogy ez következik. Pár napja már kérdezgettem azokat az ismerősöket, akik a kiadónál, vagy a könyvpiacon dolgoznak. Senki nem tudott semmit. Sőt a kiadó munkatársai egyenesen sértésnek vették még a kérdést is, azt mondták ez baromság, ők már csak tudnának róla.Nem tudom, hogy ők csalódtak-e. Nem tudom, hogy ők ma mennyire érzik magukat rosszul. Csak sejtéseim vannak. A sejtéseim szerint nagyon rosszul érzik magukat. De hiába is minden, mert a kisgömböcnek minden kell.”

The post Egy szerző már távozott is a Libritől, a könyves szakmát váratlanul érte a kiadó átvétele appeared first on Forbes.hu.

Hirdetés

Cimkék

Keresés