:

Ezeket az appokat kerülje el, ha régebbi mobilja van

Ezeket az appokat kerülje el, ha régebbi mobilja van

A technológia gyorsan fejlődő világában az okostelefonok az életünk nélkülözhetetlen részévé váltak. A régebbi vagy olcsó mobilok azonban gyakran nehezen tudnak lépést tartani a modern Android-alkalmazások igényeivel, ami komoly károkat okozhat a készülékben. A korlátozott RAM-mal, lassabb processzorokkal és csökkent akkumulátor-üzemidővel rendelkező régebbi telefonok különösen sérülékenyek e tekintetben.

Egyes erőforrás-igényes alkalmazások lelassíthatják a készüléket, vagy túlzott akkumulátorfogyasztást eredményezhetnek, ami súlyosan befolyásolja a teljesítményt és lerövidíti a telefon élettartamát. Különösen érdemes figyelni azokra az alkalmazásokra, amik grafikai szempontból terhelik a készüléket, és azokat is, amelyek sok háttéradatot gyűjtenek. Ezekről írt most listát a SlashGear.

Mobilos játékok és widgetek

A grafikailag igényesebb mobilos játékok komoly mértékben terhelhetik a GPU-t, a CPU-t, illetve a RAM-ot is, ami teljesítményproblémákhoz vezethet. Az Asphalt, a Geishin Impact és más, szintén komolyabb teljesítményt igénylő játékokat tehát érdemes elkerülni, főleg azért, mert már a letöltésük is rengeteg tárhelyet emészthet fel.

Az se tévesszen meg, ha maga az APK-fájl méret alacsony, a frissítések miatt ugyanis ez később jelentősen megnőhet.

A widgetek hatalmas kényelmet biztosítanak a felhasználónak, ugyanis segítségükkel egy pillantás alatt megtekinthetjük az aktuális időjárást, a naptárunkat, a fényképeinket, vagy akár a sportesemények eredményét is. Ezek a kezdőlapra kihelyezett elemek azonban mindig be vannak kapcsolva, így a háttérben komoly terhelést jelentenek az akkumulátor, a RAM, és a mobilinternetes keretünk számára is. A widgetek ráadásul sok gyorsítótáras adatot is generálnak, így érdemes ezeket rendszeresen törölni. Az animált háttereket szintén érdemes elkerülni, ugyanis amennyiben felnyitjuk a telefont, folyamatosan energiát fogyaszt, ami gyorsabb merüléssel, és a telefon lassulásával is járhat.

Natalia Lebedinskaia via Getty Images

Közösségi appok és streamingek

A közösségi médiaalkalmazások remek módot kínálnak a szabadidőnk eltöltésére, azonban a hírfolyam görgetése, a történetek betöltése és a médiafájlok feltöltése jelentős feldolgozási teljesítményt és memóriát emészthet fel. Különösen veszélyes ebből a szempontból az Instagram, amely a fotók miatt rengeteg erőforrást köt le a mobilunkon, amire külön lapát, hogy sok értesítéssel is bombázza a felhasználókat.

Hasonlóan veszélyes a Snapchat alkalmazás is, lévén szintén egy fotó- és videóalapú platformról van szó.

Ha pedig videós tartalmakról beszélünk, kihagyhatatlan hogy szót ejtsünk a streaming alkalmazásokról. A Netflix, az HBO Max, a Disney+, a Prime Video, a Sky Showtime és egyéb appok ugyanis alapvetően magas felbontásban tárják elénk a tartalmaikat, ami nehézséget jelenthet a régebbi, vagy gyengébb feldolgozóegységgel bíró mobiloknak.

Előre telepített és háttérben futó alkalmazások

Messze a legnépszerűbb térkép alkalmazás a világon a Google Maps, azonban nem biztos, hogy jó döntés, ha a régi mobilunkon is helyt adunk az alkalmazás alapvető igényeinek. Ennek oka, hogy amennyiben az app állandóan fut a háttérben, és valós időben követi a tartózkodási helyünket, az rengeteg energiát köt le, ami hosszabb távon teljesítménycsökkenéshez és az akkumulátor élettartamának csökkenéséhez vezethet. Így érdemes megtagadni az alkalmazások azon kérését, hogy a háttérben is futhassanak. Ezt az Beállítások Alkalmazásengedélyek fülén állíthatjuk be.

Kiemelt figyelmet érdemelnek az előre telepített alkalmazások is.

Ezek sokszor a telefon gyártójához kötődnek, és gyakran nem rendelkeznek nélkülözhetetlen funkcióval. Az előre telepített böngészőket, kiegészítő alkalmazásokat, és bloatware-eket tehát nem érdemes megtartani, ha pedig mégis így döntünk, érdemes az engedélyeiket minimumra szorítani. Ha kisebb teljesítményű a készülékünk, érdemes megválni a Google által sokszor előre telepített launcher alkalmazásoktól is, mint a Play Movies, Play Games, vagy a Play Music.

The post Ezeket az appokat kerülje el, ha régebbi mobilja van first appeared on 24.hu.